Megkezdődött a 21. Palicsi Filmfesztivál

Kategorija: 

A Fehér Isten című magyar játékfilmmel nyitották meg szombat este a 21. Palicsi Filmfesztivált. Az európai filmek versenyében 12 alkotás szerepel. A rendezvény nyitónapján egy görög-német-ciprusi filmet is láthatott a közönség.

Teltház előtt kezdődött a 21. Palicsi Filmfesztivál, a rendezvényt a Lifka Sándor-díjas Mira Banjac nyitotta meg. A színésznő egyebek mellett arra kíváncsi, hogyan hatnak majd a szerbiai reformok a filmkészítésre és a kultúrára. Mira Banjac Lifka Sándor-díjas színész: „A kultúra nem lehet divat, nem lehet egy röpke pillanat és egy politikai irányzat reflexiója. A kultúrának egy erős, szervezett országban megvan a saját hosszú távú helye, ugyanúgy, mint a gazdaságnak.”

A Palicsi Filmfesztivált is szűkös anyagiakból szervezték, bár ebből keveset érzékel a közönség. 2008-ban volt a legnagyobb költségvetése, azóta folyamatosan csökken a rendelkezésre álló pénz. Blažo Perović, a Szabadegyetem igazgatója: „Elértük a 400 ezer eurós költségvetést, idén viszont 220 ezer eurónk van. Ez azt jelenti, hogy hat év alatt szinte megfeleződött a költségvetésünk.”

Mundruczó Kornél alkotásával, a Fehér Isten című magyar játékfilmmel nyitották meg a 21. Palicsi Filmfesztivált. A közönség néma csendben, elbűvölve figyelte, amint a kóbor ebek hada betölti a vásznat.
Rév Marcell operatőr: „250 kutyával dolgoztunk. Kifáradnak hamar, hogy ha futnak, és nem lehetett akárhányszor felvenni ezeket a jelenteket. Nyilván voltak lezárva utcák Budapesten, az drága dolog, nem volt annyi idő, úgyhogy nagyon koncentrált és komoly odafigyelést kellett az egész stábtól ehhez.”
Petrányi Viktória, producer, társ-forgatókönyvíró: „Szerettük volna, hogy ha a film végére valami reményféle megjelenik, hogy le lehet tenni a fegyvereket, vagy hogy van más megközelítésre lehetőségünk, hogy lehet, hogy jön egy új generáció, aki máshogy fog a kérdéseinkhez állni.”

A nyitónapon a Stratos című görög-német-ciprusi filmet is láthatta a közönség. Ez is egyike azon műveknek, amelyek versenyeznek az Aranytoronyért.

Custom Search