A megszokottnál több magyar film a Palicsi Filmfesztiválon

Kategorija: 

Vasárnap este megkezdődött az új magyar filmek ciklusa is a 21. Palicsi Filmfesztiválon. Összesen hat anyaországi alkotást vetítenek esténként Szabadkán, a Szabadegyetemen. A Párhuzamok és ütközések elnevezésű ciklusba is bekerültek magyar filmek.

Bodzsár Márk művével, az Isteni műszak című fekete komédiával indították a programot. Ugyanaznap láthatta a közönség az első nagyjátékfilmes Reisz Gábor munkáját, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmet is a Párhuzamok és ütközések ciklus keretében. A film a mai magyar fiatalokról szól és egy generációs problémára világít rá. „Nagyon sokan el akarják hagyni az országot, a szülőkről való leválás nehézsége, ami egyre inkább kitolódik korban, amikor az ember elvégez egy haszontalan egyetemet és semmiféle munkalehetősége nincsen. Nagyon sok ilyen témát ragad meg a film és igazából ez volt a cél.”

Ferenczik Áron rendező lesz, de ebben a filmben ő alakítja a főszerepet. Két napja van Palicson és nagyon jól érzi magát. „Fantasztikus, az a benyomásom. Vannak azok a „nagynak akarok tűnni” fesztiválok, ez a műmájerkedés, meg ez a vagánykodás. Ez nincs itt, hanem ilyen szép fű van, meg jó ez a levegő, meg van egy koszos tó – az nagyon baj, sajnos.”

Idén a megszokottnál is több magyar filmet láthat a közönség Palicson és Szabadkán a fesztiválon. Siflis Zoltán, a magyar alkotások válogatója szerint ez nem véletlen, a magyar filmgyártás ugyanis újabb lendületet kapott. „7-8 film készült el a nyár közepéig. Az év végéig várhatóan 15 új játékfilm fog elkészülni, ami igen tiszteletre méltó produkció egy nemzeti filmgyártásban. Nagyon sok európai ország azzal küszködik, hogy hogyan tudná megőrizni, fenntartani a saját nemzeti filmgyártását.”

Hétfőn este a Megdönteni Hajnal Tímeát című romantikus vígjátékot láthatja a közönség a Szabadegyetemen, kedden pedig Pálfi György Szabadesés című művét vetítik.

Custom Search