Dudás Károlyt Szabadka díszpolgári címére jelölték

Kategorija: 
Izvor: 

Író, publicista, politikus, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, édesapa, férj, nagytata – és még sorolhatnánk, hogy mi minden Dudás Károly. Kiemelkedő munkásságáért számos vajdasági, magyarországi és erdélyi díjjal jutalmazták. Lakhelyén, Szabadkán azonban most először ismerték el munkáját. A város díszpolgári címére jelölték.

„Mindenki ugratott az iskolában, hogy szörnyű volt a kézírásom. És én be akartam bizonyítani, hogy ez nem igaz. Gyöngybetűkkel megírtam egy tudósítást a Jó Pajtásnak, és visszaérkezett a főszerkesztő levele, hogy nemcsak gyönyörű a kézírásom, hanem a stílusom is nagyon jó és legyek a Jó Pajtás tudósítója” – mesélte első szárnypróbálgatásainak történetét Dudás Károly író, publicista. Valahogy így kezdődött az ő írói pályafutása. Azóta több könyve is megjelent. Csantavéri származását nem feledve, regényeiben, novelláiban is gyakran emlékezik vissza az ott átélt élményekre.

Dudás Károly azonban nem csak a szépírásban remekelt. A Képes Ifjúságnál újságíró, a hányatott sorsú Hét Napnál újságíró, szerkesztő és főszerkesztő is volt. Munkájának köszönhetően a magyarság legnagyobb embereivel ismerkedhetett meg. „Teller Edével, a hidrogénbomba atyjával is összehozott a sors. Vele egész közeli barátságba kerültünk. De hát a nagyokkal is találkozhattam, Puskás Öcsivel és Grosics Gyulával, akit sajnos nemrégiben temettünk el.”

Az írással azonban nem elégedett meg. Komoly szerepet vállalt a politikai életben. Alapítótagja volt a történelmi VMDK-nak. Alapítója a Vajdasági Magyar Szövetségnek is. Kulturális értékeink megőrzéséért is sokat tesz. A huszonkét éve fennálló Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséget megalapítása óta vezeti. Munkásságát számos díjjal jutalmazták. Egy elismerés azonban még hiányzott a gyűjteményéből. „Csantavérről pedig, a szülőfalumról a könyveim, igazán Csantavérről szólnak. Egy kézszorítást nem kaptam. Szabadkától sem. Ez valamiféle kései sirató, vagy kései elismerése annak, amit talán tettem.”

Merthogy fáradhatatlan munkájáért most már Szabadka is díszpolgári címre jelölte. Jelenleg legújabb kiadványán dolgozik. Az elmúlt negyven év írásait gyűjti össze egy könyvbe.

Custom Search