Jerinkić - Ta politika, jako, jako se vidi

Čet, 24.07.2014 - 17:58 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Ovih dana tokom praćenja press konferencija na Festivalu evropskog filma na Paliću, nisam mogao a da ne primetim da je sekretar za kulturu Grada Subotice, dr Etela Jerinkić, svaki dan bila prisutna na istoj i to od početka do kraja kada bi voditelj Ivan rekao: Vidimo se sutra u podne.

Čekao sam sagovornicu na stepeništu, na mestu kuda je morala proći. Napomenula mi je da je u žurbi i da neće imati vremena možda da razgovara.

 

- Šta je razlog vaših redovnih dolazaka na press konferencije? - krenuli smo užurbano prema Tornju.

- U subotu sam pogledala film “BELI BOG” i pošto i sama imam određeno mišljenje  htela sam da vidim koliko se moje mišljenje slaže ili odstupa od toga. I onda kada sam došla u nedelju videla sam tu neka interesantna zapažanja i to sam ukrstila sa onim što sam ja kao osoba o filmu mislila. I videla sam da mogu da dobijem još neke informacije o tome. Recimo, kako da se ovaj festivalski duh proširi na čitavu godinu. Recimo iz Pančeva je bio interesantan prikaz njihovog festivala. Mislim na princip da se od svakoga može nešto naučiti i sledeći to našla sam neki interes da budem prisutna na konferencijama i mislim da je dosta korisno jer imam bolji uvid svega onoga što se dešava. Naravno ne mogu sve da ispratim, pošto vidite i sami da se program održava na Paliću i u Subotici istovremeno, a opet imam i radne obaveze, koje su drugačije prirode, nisu umetničke nego su više ekonomsko finansijske i pravne prirode, kao i administrativni poslovi oko finansiranja i pomaganja rada drugih subjekata u kulturi. Danas smo imali nekoliko sastanaka, stranaka i poziva pa je dosta teško uskladiti administrativni deo sa ovim ali nekako  uspevam i mislim da sam došla do nekih korisnih podataka.

 

- Kako ste odreagovali na neke kritike koje su date na račun samouprave. To se ne odnosi lično na vas, naravno?

- Da, razumela sam. Nisam to ni tako shvatila. To je jedan od razloga što sam lično zvala Blažu Perovića, pošto je izrekao neke kritike (više njih poslušajte ovde) na račun lokalne samouprave.

Sigurno je da nema ništa idealno i da svaka saradnja ima neke svoje faze i nesporazume pa čak i ono kada komunicirate i sa najbližom osobom pa se ne slažete i dođe do nekih razmimoilaženja.

Recimo, što je pomenut konkretan primer da je od strane gradskog vodovoda planirano ispiranje vode i da, kao, neće biti vode. Međutim, kada sam se ja raspitala u vezi toga, inače ja za taj problem nisam znala, a tu sam čula za to, i onda sam u komunikaciji i sa njim i drugim akterima saznala da to i nije bio veliki problem. Jer onako kako je to predočeno, to je bilo kao da za tih pet, šest, festivalskih dana, neće biti vode! Ja sam to tako shvalila a verovatno i većina…

 

- U pitanju je bila samo jedna noć…

- Da, ali u pitanju je samo sat, dva, moglo se uraditi noću ili pred zoru. Tako da to nije tako veliki problem, kako da kažem, da se od njega tamo (na pressu) napravi “svetski problem”. I na kraju krajeva on je priznao da je ipak nađeno rešenje. Subotica nije malo mesto. Šta je malo, a šta veliko, to je relativno, ali  mislim da to nije bilo pravo mesto i vreme da se to na takav način prezentuje zato što je većina stekla utisak kao i ja da gosti pomisle da tokom festivala neće biti vode. Mislim da to nije bilo pravo vreme tema za takav skup.

 

- Stvar je u tome što festival i ljudi na njemu imaju kontinutet i problem je što u samoupravi nema tog kontinuiteta u smislu ličnosti koji su obavešteni o svemu tome.

-Da. Jeste. Vidite živimo u turbulentnim vremenima pa vidite svugde je politika, Videli ste i čuli od glumaca, režisera, scenarista svi su oni istakli - Jeste, umetnost bi trebala da je nezavisna i tako… Međutim vidimo da je sve politika, da je čak šta više u mnogim ovim filmovima, kad vidite, neki su baš nekako snimljeni u korist nekoga aktuelnog, neću da kažem baš dnevno političkog trenutka, ali neke akuelne situacije.

 

- Na kraju, (stigli smo do destinacije, apoteke) kakav je vaš lični utisak o festivalu koji je jedan od najznačajnih događaja u Srbiji u sferi kulture?

- Mogu da kažem da ima pozitivnih ali ima zato nekih momenata koji eto…

- Na primer?

- Eto danas, Francuz kaže da je sve u Gruziji idealno kada su ga pitali - Da li su te promene, ta tranzicija donosi boljitak ili ne ili treba sačekati da se vidi -  a on je onako reagovao - Ma ne, sve je super, sve je bolje. Ali videli smo posle, ispalo je da je to jedan stranac, Francuz, sudi onome što se dešava, ( u Gruziji)  i da on nema...

A da pitate nekog koji je gubitnik te tranzicije dobili bi ste sasvim drugi odgovor. A imamo puno više gubitnika nego onih dobitnika... Ta politika, jako, jako se vidi...

 

dr Etela Jerinkić - sekretar za kulturu Grada Subotice

Ličnosti: 
Custom Search