Nikola Kujundžić napada vrh Lenjin

Čet, 24.07.2014 - 23:18 -- dejan.vukovic

Nikola Kujundžić član Planinarskog kluba Spartak iz Subotice učestvovaće u međunarodnoj visokogorskoj ekspediciji koja će u periodu od 27.07. do 17.08.2014 pokušati da osvoji vrh Lenjin visok 7134. metra nadmorske visine. Ekspediciju čini osmočlana ekipa visokogoraca iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Makedonije. Vrh Lenjin se nalazi na granici između Tadžikistana i Kirgistana, u okviru planinskog venca Pamir. Vrh Lenjin se još naziva Ibn Sina vrh.

Ekspedicija na put kreće avionom iz Beograda preko Istambula do Biškeka glavnog grada Kirgistana. Od Biškeka, ekspedicija nastavlja preko Oša, drugog po veličini grada u Kirgistanu, do baznog logora na 3600 metara odakle kreće uspon na vrh. Ekspedicija traje 22 dana, a planirani okvirni datum za izlazak na vrh je 10.08.2014. godine. U toku penjanja planirano je postavljanje visinskih kampova na 4200, 5400 i 6100 metara nadmorske visine. Po rečima našeg sugrađanina Nikole Kujundžića, uspon na ovaj vrh za njega znači još jedan korak prema konačnom cilju, odlasku na neki od Himalajskih vrhova visine preko 8000 metara nadmorske visine. Nikola se inače od 2003. godine bavi planinarstvom, i od tada se popeo na veliki broj planinskih vrhova.

Najznačajni usponi do sada:

  • 2005. godine popet najviši vrh Evrope - Elbrus visok 5642 metra,
  • 2007. godine popet najviši vrh Južne Amerike - Akonkagva visoka 6962 metra, i mnogi drugi vrhovi.

Nikola je poslao niz molbi za sponzorstvo, međutim niko mu na molbe nije odgovorio, niti pomogao da realizuje ovaj sportski poduhvat. To ga međutim nije sprečilo da uz pomoć Planinarskog kluba Spartak čiji je član, ličnog angažovanja, podršci porodice i ljubavi prema ovom sportu, istraje u velikoj volji i želji da uspešno savlada i vrh Lenjin.

Želimo puno sreće Nikoli Kujundžiću i nadamo se da će uspešno savladati vrh Lenin, a da će se u budućnosti naći malo razumevanje za ovog subotičkog alpinistu u njegovim daljim sportskih poduhvatima. 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Custom Search