A Leviathan orosz film nyerte a palicsi Aranytornyot

Kategorija: 

Orosz film nyerte az Aranytornyot az Európai Filmek Palicsi Fesztiválján. A legjobb rendező a német Dietrich Brüggemann lett. Az egyhetes filmes szemlén több mint nyolcvan alkotást mutattak be. A Barbárok című filmnek Palicson volt tegnap a szerbiai premierje.

Andrey Zvyagintsev Leviathan című munkája kapta idén az Aranytornyot a Palicsi Filmfesztiválon. A nemzetközi zsűri indoklása szerint az orosz alkotás ereje, amellyel az értékeit vesztett társadalmat festi le, elismerést érdemel. A legjobb rendezésért járó Palicsi Torony díjat a német Dietrich Brüggemannak ítélték oda a Kreuzweg, azaz a Kálvária című munkájáért. Különdíjat kapott a svéd Vis Major című film. Ennek a műnek a képi világát és az atmoszféráját emelte ki a zsűri. Hajdu Szabolcs rendező és zsűritag: „A 12 filmből végül is három maradt fönn a rostán. Mindenkinek ugyanaz volt a véleménye, tehát nagyon könnyű volt a dolog. Ez a három film kapta a díjakat is, elosztottuk ezt.”

A Párhuzamok és ütközések programban két filmet is díjaztak: a The Tribe című ukrán és a Free Range című észt alkotást. Csütörtökön volt a szerbiai bemutatója a Barbárok című szerb-montenegrói-szlovén filmnek, amely a futballhuligánok világát mutatja be. A szereplők maguk is hasonló körülmények között élnek, mint ahogyan az a filmben látszik.

A szervezők azt mondják, amit ígértek, teljesítették a szűkös anyagiak ellenére is. Az idei egyhetes szemle költségvetése 220 ezer euró. Radoslav Zelenović fesztiváligazgató: „A fesztivál olyan, mint a 2008-as volt, amikor 400 ezer euró állt rendelkezésre, ugyanannyi vendéggel, ugyanannyi filmmel. Minden ugyanolyan volt most, csak a pénz feleződött meg.”

Jövőre rendezik meg 22. alkalommal a Palicsi Filmfesztivált. A szervezők remélik, anyagi szempontból az ideinél sokkal könnyebb dolguk lesz 2015-ben.

Custom Search