"Levijatan" osvojio Zlatni toranj za najbolji film

Pet, 25.07.2014 - 19:02 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Međunarodni žiri 21. Festivala evropskog filma Palić 2014, koji je održan na Paliću i u Subotici od 19. do 25. jula, radio je u sastavu: reditelj, glumac i osnivač kanskog programa 15 dana reditelja Pjer Anri Delo (Francuska), predsednik, programska direktorka Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Karin Hofinger (Nemačka), reditelj Sabolč Hajdu (Mađarska), srpska glumica Hristina Popović i scenarista i reditelj Dalibor Matanić (Hrvatska), članovi.
Pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom takmičarskom programu, žiri je doneo sledeće odluke:
ZLATNI TORANJ ZA NAJBOLJI FILM dodeljuje se ruskom filmu LEVIJATAN, u režiji Andreja Zvjaginceva i prema scenariju Olega Njegina i reditelja, za „snagu kojom film odslikava društvo koje je izgubilo svoje vrednosti, moral i duhovnu snagu“.
PALIĆKI TORANJ ZA NAJBOLJU REŽIJU dodeljuje se Ditrihu Brugemanu za režiju filma STANICE KRSTA, realizovanog u nemačko-francuskoj koprodukciji, za „njegovu veštinu da nam na neposredan način prikaže kako slepi fanatizam može da uništi ljudski život“.
SPECIJALNO PRIZNANJE dodeljuje se švedskom filmu TURISTA Rubena Ostlunda za „izvanrednu fotografiju Fredrika Vencela koja stvara jedinstvenu atmosferu ističući glumu i priču“.

 

PLEME I FREE RANGE NAJBOLJI U PARALELAMA I SUDARIMA

ODLUKA MEĐUNARODNOG ŽIRIJA KRITIKE TAKMIČARSKOG PROGRAMA PARALELE I SUDARI

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa Paralele i sudari 21. Festivala evropskog filma Palić 2014, koji je održan na Paliću i u Subotici od 19. do 25. jula, radio je u sastavu: filmska kritičarka Radio Beograda II Nevena Matović (Srbija), predsednica, urednik i filmski kritičar Tristan Primagi (Estonija) i scenarista, filmski kritičar i selektor iz Španije Havijer Garsija Puerto, članovi.
Pošto je odgledao 10 filmova iz selekcije Paralele i sudari, međunarodni žiri kritike doneo je sledeću odluku:
Nagrada za najbolji film ravnopravno se dodeljuje ukrajinskom filmu PLEME u režiji Miroslava Slabošpitskog i estonskom filmu FREE RANGE – BALADA O PRIHVATANJU SVETA u režiji Veika Ounpua.
„Postoji replika u jednom od filmova koje smo pogledali a koja glasi: ‚Nema mnogo dopadljivog u ljudima koji pokušavaju da budu ono što jesu’.
Stvaranje dobrog filma čine teške odluke, suprotstavljanje očekivanjima i postavljanje sebe na liniji vatre. Odlučili smo da ex-aequo nagradimo dva filma kojima su se autori drznuli da učine upravo to, uprkos reakcijama, i da prikažu jedinstvena kinematografska dela“.

Umetnički savet Festivala dodeljuje Nagradu Seyfi Teoman za najodvažniji debitantski film Ivanu Ikiću, reditelju filma "Varvari". "Hrabrim i ličnim pristupom važnoj temi savremenog srpskog društva, uz podršku posvećenog autorskog tima, reditelj je uspeo da stvori film koji predstavlja svež duh u savremenoj evropskoj kinematografiji", navodi se u odluci Umetničkog saveta.

Više o ovoj temi...

Post date: Sub, 26.07.2014 - 12:08

Svečanom dodelom palićkih tornjeva nagrađenima od strane žirija i projekcijom turskog filma, kanskog pobednika, "Zimski san" završen je 21 Festival evropskog filma Palić 2014.

U video prilogu režiser Dietrich Bruggemann, dobitnik plaćikog tornja za režiju, opisuje svoju impresiju Palića noću.

Post date: Sub, 26.07.2014 - 05:49

Sinoć je u Jahting klubu na Paliću održana zadnja festivalska žurka ove godine. Iako je zadnja, godinama unazad je Karaoke žurka i najpopularnija. 

Post date: Pet, 25.07.2014 - 06:24

Ovih dana tokom praćenja press konferencija na Festivalu evropskog filma na Paliću, nisam mogao a da ne primetim da je sekretar za kulturu Grada Subotice, dr Etela Jerinkić, svaki dan bila prisutna na istoj i to od početka do kraja kada bi voditelj Ivan rekao: Vidimo se sutra u podne.

Čekao sam sagovornicu na stepeništu, na mestu kuda je morala proći. Napomenula mi je da je u žurbi i da neće imati vremena možda da razgovara.

 

- Šta je razlog vaših redovnih dolazaka na press konferencije? - krenuli smo užurbano prema Tornju.

- U subotu sam pogledala film “BELI BOG” i pošto i sama imam određeno mišljenje  htela sam da vidim koliko se moje mišljenje slaže ili odstupa od toga. I onda kada sam došla u nedelju videla sam tu neka interesantna...

detaljnije
Post date: Čet, 24.07.2014 - 17:58

Grupa "Chick Norris band" ( Subotica ) priredila žurku u Jahting klubu za učesnike palićkog filmskog festivala.

Post date: Čet, 24.07.2014 - 01:27
Custom Search