Zoološki vrt Palić dobio nove stanare

Sre, 30.07.2014 - 07:19 -- mirjana.alapovic

                Zahvaljujući saradnji sa Vrtom dobre nade iz Beograda, Zoološki vrt Palić je postao bogatiji za nove 2 vrste životinja i 3 jedinke. U pitanju su: par severnoameričkih rakuna, vrste koja je nekada živela u vrtu, i jedinka nandua – južnoamerička ptica trkačica, potpuno nova vrsta.

                Severnoamerički rakun (Procyon lotor ) je vrsta sisara, srednje veličine, sličan crvenoj pandi ali sa sivim krznom, prugastim repom i čuvenim „ lopovskim “ šarama preko lica. Spretan je lovac ali će pojesti sve što nađe uključujući i biljke ili otpatke ljudske hrane. Noćna je životinja koja živi samostalno ali i u grupama. U pojedinim delovima severne Amerike je prava štetočina jer se naseljava u urbanizovanim područjima gde neretko prevrće kante za smeće i naseljava tavanske prostorije. Hranu često omekšava i čisti potapanjem u vodi te otuda i naziv na pojedinim jezicima – medved koji pere. U zoološkom vrtu je smešten u nastambu pored nojeva.

                Nandu ( Rhea americana ) je vrsta ptice trkačica koja nastanjuje istočne delove Južne Amerike, pampase i pustare, i najveća je ptica na ovom kontinentu. Mužijaci mogu narasti preko 150cm i težiti preko 40 kg. Sivog je perja i mužijaci su nešto tamniji. Tek izlegli pilići su prugasti. O jajima i pilićima brine otac, dok se ženka pari sa drugim mužijacima. Svaštojed je iako joj je glavnina ishrane korenje i lišće. Glavni neprijatelji su joj puma i jaguar. Ptica je privremeno smeštena u volijeru pored vidri dok će joj krajem godine dom postati volijera sa još jednom južnoameričkom vrstom.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search