Tarana u kotliću

Čet, 31.07.2014 - 01:00 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Iz poziva organizatora...

***

Svake godine u našem Gradu proslavlja se Dužijanca,  svetkovina završetka žetve. Ona slavi u Subotici u neprekinutom nizu više od 100 godina.

Takmičenje risara je jedna u nizu manifestacija Dužijance protkana etnografskim sadržajem takmičarskog je karaktera. Manifestacija koja u programu ima prikaz tradicijskog  načina ručnog košenja žita, košenja na starim kosačicama, vršidbe na vršalici, ali  isto tako i ponudu tradicijskog jela – risarskog ručka, koji se služi na njivi. U želji da se program obogati, Organizacijski odbor  “Dužijanca 2014.” ove godine  uvrstio je u tu manifestaciju i jedan novi sadržaj, natjecanje u kuhanju tradicijskih jela, konkretno u KUHANJU TARANE.  Ovaj sadržaj upotpunjuje gastronomsku ponudu, isto tako služi očuvanju tradicijskog spremanja karakterističnih subotičkih jela na više načina.

Budući da ove godine Takmičenje risara zbog vremenskih neprilika nije održano, odlučili smo da Natjecanje u kuhanju tarane održimo 30. srpnja 2014. godine u dvorištu HKC “Bunjevačko kolo”, Preradovićeva 4.

Umijeće svih natjecatelja u kuhanju tarane ocijenit će specijalni žiri a svi gosti će imati priliku poslužiti se i „koštati“ taranu koju će natjecatelji pripremiti.  

***

Događaju se na kraju pridružio i gradonačelnik Maglai Jeno i dodelio nagrade, laboške, prvoj trojici takmičara da bi se na kraju i on poslužio obrokom tarane iz pobedničkog kotlića.

Najbolja tarana je bila Nikole Ivankova, drugo mesto je osvojio Darko Šimić sa ćerkom Lanom Šimić, a treće mesto su osvojili dva Stipana, Kujundžić i Raletić.

 

Više o ovoj temi...

Završni događaj, bandašicino kolo, za današnji dan u okviru Dužijance 2014.

Post date: Ned, 10.08.2014 - 22:44
Post date: Ned, 10.08.2014 - 16:21

Tradicionalna predaja kruva gradonačelniku grada ispečenog od žita ovogodišnje žetve.

U nastavku tekst koleginice Biljane Vučković:

Centralna svečanost „Dužijance“

– Uručenjem hleba od novog žita Jene Maglaiju, gradonačelniku, u Subotici je juče završena „Dužijanca“, manifestacija u čast žetelaca.

Tradicionalno program je počeo blagoslovom i ispraćajem bandašice i bandaša, najlepšeg risarskog para, iz crkve Svetog Roka, a nastavljen je povorkom do Katedrale Svete Terezije Avilske, Misom zahvalnicom koju je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić i povorkom kroz grad. Gosti su bili predstavnici republike, pokrajine, grada, Mađarske i Hrvatske, brojnih organizacija i udruženja i verskih zajednica.

Ovogodišnji bandaš i bandašica su Petar...

detaljnije
Post date: Ned, 10.08.2014 - 15:19

Centralni deo današnjih delova manifestacije, svečana povorka Dužijance 2014.

Post date: Ned, 10.08.2014 - 13:34

U prilogu nekoliko fotografija ljubitelja konja i konjičkog sporta od Maria Tikvickog i detalj sa primopredaje zastave...

Post date: Ned, 10.08.2014 - 12:38
Custom Search