Jönnek az oroszok - pénzt hoznak, almát visznek

Kategorija: 

Az oroszok az összes almát felvásárolják Királyhalmon. A termelők szerint még háromszor ennyit is el tudnának adni. Az Európai Unió mezőgazdasági termékeire vonatkozó orosz embargójának köszönhetően az észak-bácskai termelők sokat profitálhatnak.

Sorban állnak az orosz kamionok a Királyhalmon termett almáért. A gazdák örülnek a kialakult helyzetnek, de nem isznak előre a medve bőrére.
Erdélyi Eleonóra: „Kellemes meglepetés ért minket idén a gyümölcs felvásárlás kapcsán. Nem vagyunk felkészülve még a szedésre, de egy két nap alatt alkalmazkodni tudunk, mint a munkásokkal, mint a szállítással kapcsolatban.”
Berény László: „Az érdeklődés talán megnőtt, de az árak viszont nem. Nagyjából a tavalyi, tavaly előtti szinten vannak. Nagyobb áremelkedést nem is várhatunk. Azt, hogy meddig tart ez az érdeklődés, azt pedig az idő fogja megmondani.”

A szüret a várakozások szerint két hét múlva kezdődik, de a gazdák figyelme nem lankad. Gulyás Oldal Nándor mezőgazdasági mérnök: „Az almásokat jelenleg még mindig kezeljük, permetezzük. Most már nagyon vigyázunk arra, hogy az élelmezési várakozási idő a szedésig leteljen, mert ezt nagyon fogja ellenőrizni a mi kormányunk és az orosz kormány is. Tehát csak is olyan alma mehet Oroszországba, amelynek az élelmezési határideje már lejárt.”

A felvásárló helyeken az összes almát átveszik. A kifizetés azonnali. Török Lidia átvevő: „Az első alma, ami megindult az a Mutsu volt. Ez volt amit felpakoltunk. Az mint egy 35-40 dinár, ami a tavalyi évhez viszonyítva nem hogy megduplázódott, hanem még több.”

Az észak-bácskai termelőket idén elkerülték a jégesők, így kiváló termés várható. Az orosz importőrök az összes almát felvásárolják.

Custom Search