Szalmaház nem csak a mesében létezik

Kategorija: 

Olcsó és egészséges a szalmaház, és nem csak a mesében létezik. Szabadka közelében saját tanyáján épít szalmaházat Horvát Lehel, építőmérnök. A ház koncerteknek és más kisebb rendezvényeknek ad majd otthont. A tervek szerint december 6-án avatják fel.

Szalma, sárgaföld és víz. Ez a szalmaház alapanyaga. Horvát Lehel mérnök, mindennapjaiban nagy szerepet kapnak a természetes alapanyagokból készült dolgok. Fontosnak tartja, hogy az ember közel kerüljön a természethez. Ezt az elméletét mára egy szalmaház felépítéséig fejlesztette. „Nagyon olcsó, mert az egészség megfizethetetlen. Kettő, fenntartható. Mindig lesz szalma, mindig lesz sár a vidékünkön, mindig lesz akácfa. Fenntartható az építkezés, nem fog elfogyni soha. Nem fog felmenni az ára szerintem. Egy ilyen házat fenntartani technikailag is könnyű. Nem kellenek hozzá mesterek hiszen nincs szükség szellőművekre, fűtőrendszerhez. Ez magától működik szinte.”

A szabadkai építész fontosnak tartja, hogy terjessze a szalmaházépítés technikáját. Elmondta, családbarát házról beszélünk, ami gyermekeknek is előnyös. Augusztus 31-én a helyi érdeklődőknek szervez kalákát, ahol a felnőttek és gyerekek közelről is megismerhetik a házépítés fortélyait.

Custom Search