Felújítják a szabadkai Zsinagógát

Kategorija: 

Teljesen felújíthatják a szabadkai Zsinagógát 2016. tavaszáig - jelentette ki Maglai Jenő polgármester szerdai sajtótájékoztatóján. Maglai a Szabadkai Zsidó Hitközség tagjaival megtekintette a zsinagóga nyugati homlokzatán elvégzett munkálatokat. Már csak a műemlék déli és északi homlokzata, valamint a belső tér helyreállítása maradt hátra. A polgármester a zsinagóga előtti teret is rendezné jövőre. Az épület jelenleg az önkormányzat tulajdona, a telek pedig a Szabadkai Zsidó Hitközségé. A jogi kérdéseket tisztázó szerződést az elkövetkező hetekben írja alá a két fél - hangzott el a sajtótájékoztatón. A zsinagógát elsősorban kulturális tartalmakkal kívánják megtölteni.

Új ablaküvegek, új díszítés, új vakolat - felújították a szabadkai zsinagóga nyugati homlokzatát is. Maglai Jenő a Zsidó Hitközség tagjaival tekintette meg a munkálatok eredményét, amelybe több mint 19 millió dinárt fektettek. A beruházáshoz szükséges pénzt a Művelődési Minisztérium és az illetékes titkárság, a Műemlékvédelmi Világalap és az önkormányzat biztosította. Kivitelezője a szabadkai Expres Servis vállalat volt.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere: „A mostani önkormányzati vezetés komolyan veszi ezt a kihívást, és az elkövetkező egy-másfél évben szeretne pontot tenni erre a beruházásra, hogy teljes mértékben felújítsuk a zsinagógát, úgy kívülről, mint belülről. Azt is tudni kell, hogy jövő héten valószínűleg már ki lesz írva a közbeszerzési pályázat a déli homlokzat teljes felújítására. 17,5 millió dinár áll rendelkezésre teljes mértékben önkormányzati költségvetési pénzekből. Szeretnénk, ha egy mód van rá, hogy az év végéig legkésőbb jövő év tavaszáig a déli szárnyat is felújítani. Természetesen mindenféleképpen a következő évi költségvetésben az északi szárny felújítására is előrelátjuk a pénzeket.”

Nemcsak az épület déli, de az északi szárnyának faláról is évtizedek óta málladozik a vakolat. Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti műépítészek a magyar szecesszió jegyében emelték fel a zsinagógát a századfordulón. Mára már Szabadka egyik jelképévé vált. A városi vezetőség feladatának érzi a helyreállítását. Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke: „A Zsidó Hitközség több mint 30 évvel ezelőtt átadta, illetve odaajándékozta a zsinagóga épületét a községnek, a városházának. Azóta igen kevés lett rajta csinálva, illetve az, ami lett csinálva, nem volt olyan látható, mint a két homlokzat felújítása.”

A magyar kormány mintegy 300 ezer eurót különít el a belső tér felújítására, amely nélkül az épületet tulajdonképpen nem lehet használni. A tervek szerint a jövőben a zsinagógában az istentiszteletek mellett koncerteket és elsősorban kiállításokat szerveznek majd, amelyek szorosan kapcsolódik a zsidó közösséghez és a történelmi eseményekhez.

Custom Search