Међународна изложба - Трагач за звездама

Uto, 26.08.2014 - 09:23 -- nikola.tumbas

U Gradskom muzeju u Subotici u petak, 29. kolovoza 2014. godine otvorit će izložba
Tragač za zvijezdama. Izložba je priređena u povodu 250. obljetnice rođenja hrvatskoga astronoma i matematičara Danijela Mirka Bogdanića i 200. obljetnice dovršetka Lipszkyjevoga zemljovida Ugarske. Organizatori izložbe su Hrvatski državni arhiv, Mađarski državni arhiv, Povijesni Arhiv u Subotici i Gradski muzej Subotica.

Mirko Danijel Bogdanić, hrvatski matematičar, astronom i geodet, rođen je 5. studenoga 1760. u Virovitici a umro je 31. siječnja 1802. u Budimu. Školovao se u Pešti gdje je i stekao doktorat iz matematike i astronomije te na taj način postao jedan od najznačajnijih Hrvata u razvoju i promoviranju egzaktnih znanosti. Ogroman interes za znanstvenim istraživanjem odvodi ga u prijestolnicu Monarhije, Beč, gdje 1792. godine kod Josipa Baumeistera tiska značajno povijesno djelo na hrvatskom jeziku „Dogodjaji svieta, Dio I.“ čiji primjerak se čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Bogdanićevo istraživanje i tumačenje mjerenja geografskih koordinata od osobitog je značenja te će odrediti njegov daljnji znanstveni i stvaralački put.

Kruna znanstvenog rada Danijela Mirka Bogdanića suradnja je s vojnim časnikom Monarhije Janom von Lipszkyjem na izradi velikog preglednog zemljovida Kraljevine Ugarske. Bogdanić je bio angažiran na geodetsko-astronomskim mjerenjima te ga je 1798. godine austrijski car službeno imenovao carskim mjernikom. Od 1799. do 1801. godine trajao je iscrpan mjernički rad na terenu. Shrvan bolešću, 1802. godine Bogdanić umire. Lipszky je dovršio zemljovid te ga u 12 dijelova objavio 1806. godine u Pešti. Zemljovid je izrađen tehnikom bakroreza. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zemljovid posjeduje u nekoliko primjeraka.

Izložba Tragač za zvijezdama donoseći repliku Lipszkyjevog zemljovida u cijelosti, nekoliko izvornih bogato ilustriranih listova te 38 kaširanih panoa, predstavlja izuzetan znanstveni rad hrvatskoga znanstvenika otklanjajući nepravdu kojom je ovaj međunarodni znanstvenik, matematičar, astronom i geodet bačen u zaborav.

 

Izložbu Tragača za zvijezdama možete razgledati od 29. kolovoza u 19 sati do 30. studenog 2014. godine.

***

 

У Градском музеју у Суботици у петак, 29. августа 2014. године, отвориће се изложба „Трагач за звездама“. Изложба је организована поводом 250 година рођења хрватског астронома и математичара Данијела Мирка Богданића и 200 година завршетка Липскијеве земљописне карте Угарске. Организатори изложбе су Хрватски државни архив, Мађарски државни архив, Историјски архив у Суботици и Градски музеј Суботица.

Мирко Данијел Богданић, хрватски математичар, астроном и геодет, рођен је 5. новембра 1760. у Вировитици, а умро је 31. јануара 1802. у Будиму. Школовао се у Пешти где је и стекао докторат из математике и астрономије те на тај начин постао један од најзначајнијих Хрвата у развоју и промовисању егзактних наука. Огроман интерес за научно истраживање одводи га у престоницу Монархије, Беч, где 1792. године код Јосипа Баумајстера штампа значајно историјско дело на хрватском језику „Догађаји света, Део I” чији примерак се чува у Националној и универзитетској библиотеци у Загребу. Богданићево истраживање и тумачење мерења географских координата од личног је значаја те ће одредити његов научни и стваралачки пут.

Круна научног рада Данијела Мирка Богданића је сарадња са официром у војсци Монархије, Јаном фон Липскијем, на изради велике прегледне географске карте Краљевине Угарске. Богданић је био ангажован на геодетско-астрономским мерењима те га је 1798. године аустријски цар службено именовао за царског геодета. Од 1799. до 1801. године трајао је исцрпан геодетски рад на терену. Скрхан болешћу, 1802. године Богданић умире. Липски је довршио географску карту и објавио је у 12 делова 1806. године у Пешти. Земљописна карта је израђена техником бакрореза. Национална и универзитетска библиотека у Загребу поседују земљописну карту у неколико примерака.

Изложба Трагач за звездама, доносећи реплику Липскијеве земљописне карте у целости, неколико изворних богато илустрованих листова и 38 кашираних паноа, представља изузетан научни рад хрватског научника отклањајући неправду којом је овај међународни научник, математичар, астроном и геодет бачен у заборав.

Изложбу „Трагач за звездама“ можете погледати од 29. августа у 19 часова до 30. новембра 2014. године.

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Pet, 29.08.2014 - 19:00
Vreme održavanja - kraj: 
Ned, 30.11.2014 - 09:15
Kategorija: 
Custom Search