Három magyar osztály Csantavéren – a magyar államtitkár és az MNT elnöke is jelen volt az iskolakezdésen

Kategorija: 

54 magyar elsős kezdte meg a tanulmányait a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában. A Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagjai nagyban segítik a családokat iskolakezdéskor. Az ünnepélyes évnyitón részt vett Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Korhecz Tamás, az MNT elnöke is.

A csantavéri gyerekek személyesen vették át beiskolázási csomagjaikat a Magyar Nemzeti Tanács elnökétől. Korhecz Tamás szerint a csomag tartalmaz minden felszerelést, ami egy elsősnek kell az iskolakezdéshez. „Elvünk az volt, hogy minden ott legyen a csomagban, amire szüksége van a diáknak, ami az első osztályban kötelezően szükséges. Kivéve a tankönyvek, hiszen azok az állam által biztosítottak. De ott vannak a kifestők, a festőeszközök, a különböző füzetek, a blokkok, lapok, filctollak.”

Az MNT évente mintegy 7 millió dinárt fordít a beiskolázási csomagokra, amelynek nagy részét a magyar állam biztosítja. Az oktatási támogatással együtt ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Vajdaságban minél többen tanuljanak anyanyelvükön. Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára: „A szülőknek, akik a magyar iskolákat választják, azoknak talán tudunk segítséget nyújtani, legalább is el tudjuk indítani a tanévet együtt. Ez szerintem nagyon fontos. Remélem, hogy ez is hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen döntenek úgy hogy a gyermekük magyar iskolába járjon, illetve maradjon a magyar iskolában.”

Vajdaságban idén mintegy 250-nel kevesebb elsős indult iskolába, mint tavaly. Népességfogyás megakadályozása érdekében az államtitkár szerint a hagyományos nemzetpolitikai eszközök mellett a gazdaságpolitikai és a vállalkozásfejlesztési intézkedéseket is be kell vetni.

Custom Search