Edukativna šetnja - kulturna ruta klasicizma

Sre, 17.09.2014 - 18:45 -- nikola.tumbas

Inspirisan uličnom umetnošću, kampanja „SaveSubotica“ četvrtu godinu za redom u okviru obeležavanja Dana evropske baštine, na zahtev mnogih sugrađana, u ponovljenom izdanju, i ove godine predstavlja kulturnu rutu klasicizma u Subotici, štampanu mapu prostora gradskog jezgra sa istaknutim objektima, multimedijalnim performansom i edukativnom šetnjom:

subota, 20. septembar 2014. godine

početak u 17.00 časova kod sunčanog sata ispred Gradske kuće

Nakon slobodnih i nemirnih oblika baroka i kasnije rokokoa, širom Evrope javila se potreba traganja za mirnoćom, harmonijom i ozbiljnošću. Umetnici koji još od vremena renesanse nisu u potpunosti napustili proučavanje antičke umetnosti, ponovo su joj se okrenuli u traganju za novim izrazom. Stilsko razdoblje klasicizma koje je potom usledilo, u Evropi, trajalo je između 1760. i 1830. godine. Klasicizam je bio izražajno sredstvo građanske klase u nastajanju, pa su se prve najamne kuće gradile u ovom stilu. Izgled i veličina kuće, kao i mesto u gradu na kojem su se kuće gradile odražavale su položaj i imovinsko stanje vlasnika. U Suboticu je klasicizam stigao polovinom XIX veka.

Uz druženje na predvečernjoj šetnji kroz ucrtanu rutu na štampanim mapama, posetićemo istaknute objekte građene pod uticajem klasicizma i upoznati sa pojmom baštine kao celine i svim onim što čini njenu raznovrsnost (običaji, tradicija, znanja i veštine tadašnjih zanatlija i umetnika, priče znamenitih ličnosti) dodaje Dr. Viktorija Aladžić, koordinator i autor projekta, uz zahvalnost Ministarstvu kulture i informisanja RS na podršci i partnerstvu.

www.facebook.com/savesubotica

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Sub, 20.09.2014 - 17:00
Vreme održavanja - kraj: 
Sub, 20.09.2014 - 20:00
Custom Search