A halott, felravatalozott Tito viaszfigurája fogadja a látogatókat

Kategorija: 

Hősök voltunk címmel nyílt meg Szombathy Bálint kiállítása a szabadkai Képzőművészeti Találkozóban. A tárlat a művész politikai, jugoszláv vonatkozású műveit vonultatja fel.

A halott, felravatalozott Tito viaszfigurája fogadja a kiállításra betoppanó látogatót. A tárlat ezzel mintha azt jelezné, hogy végleg halott az a múlt, aminek Tito volt az emblematikus alakja. A kurátor és maga az alkotó, Szombathy Bálint szerint viszont sok emberben még mindig elevenen él az a korszak. „Egy másik társadalomban éltek, viszont nagyon erős mentális és lelki kötődésük van ahhoz a világhoz, akik akkor volt fiatalok - mint például én is - és úgy érzik, hogy az egy jobban megszervezett társadalom volt.”

Nebojša Milenković kurátor: „A történelemnek ez az összetorlódása - ami minket, egyszerű embereket körülvesz és bátorít - a kiállítás anyaga. Úgy hiszem teljességgel jó és reprezentatív.”

A kiállítást L. Simon László író, a Magyar Országgyűlés fideszes képviselője nyitotta meg. Hosszan méltatta a pacséri születésű Szombathy művészetét. „Ennek az egészen bonyolult közép-kelet-európai létnek az ellentmondásosságára, abszurditására, adott esetben a magyar nemzeti létet, a magyar identitást megcsúfoló formáira mutat rá az ő művészete.”

A jelenleg Budapesten élő Szombathy Bálint önállóan utoljára 27 éve állított ki Szabadkán, ezért a kiállítás egyfajta nagy visszatérésnek számít a szervezők szerint. A tárlat a Képzőművészeti Találkozóban decemberig tekinthető meg.

Custom Search