Hálaadás és egész napos rendezvénysorozat Kelebián

Kategorija: 
Izvor: 

A hölgyeknek kiemelten fontos szerepe lesz október 26-án. Nekik kell példát mutatni, és nekik kell rávenniük a családtagokat, hogy menjenek el szavazni – mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a kelebiai templomkertben összegyűlt tömegnek. Kelebián hálaadó szentmisével mondtak köszönetet Istennek az idei termésért, pálinkaversenyt is szerveztek, vasárnap délután pedig táncszemlét tartottak.

Hálaadó szentmisét mutattak be az éves munkáért és terményekért a kelebiai plébániatemplomban. A reggelre tervezett lovas felvonulás az eső miatt elmaradt, ezért Zenta Város Fúvószenekara a templomban játszott a látogatóknak. Az ünnepség házigazdája, Paskó Csaba plébános nem először mozgatja meg a falu lakosságát. A Magyar Összefogás listáján az egyházat képviseli. „Ha felkértek volna, ha nem, kutyakötelességem megtenni, amit megtehetek a nemzetért, a fiatalságért, önökért, a hívekért, mindenkiért. Petőfi Sándor gondolataira visszakanyarodva ezeket a dolgokat nem lehet elválasztani. Ha ember vagy, légy ember, legyen hited, legyenek elveid és legyen egy nemzet, amihez tartozol.”

Délután a fiatal néptáncosoké volt a főszerep. A civil szervezetek létezése segíti a magyar identitás megőrzését a nehézségek ellenére is, ezért az MNT elkészítette a következő négy évre vonatkozó vajdasági magyar civil stratégiát. Mintegy 400 vajdasági egyesületet kapcsolnak be az együttműködésbe. „A vajdasági magyarság mindennapi életének megszervezésében, identitásának megőrzésében és életminőségének javításában az elmúlt két évtizedben kiemelkedően fontos szerepet játszottak a vajdasági magyar civil szervezetek” – hangsúlyozta Sneider Sándor, a Magyar Összefogás jelöltje.

A rendezvényen Pásztor István, a VMSZ elnöke is felszólalt. „ Arra tettem kísérletet, amikor a Magyar Összefogás listáját összeállítottuk, hogy ezen a listán az egész közösség képviseltesse önmagát. Hogy legyenek rajta olyanok, akik a Vajdasági Magyar Szövetséghez tartoznak, legyenek rajta egyháziak, legyenek rajta civilek, legyenek rajta értelmiségiek.”

A rendezvény célja a szórakozás mellett az volt, hogy felhívják a figyelmet a nemzeti tanácsi választásokon való részvétel fontosságára. Vajdaságban október 26-án tartják a nemzeti tanácsi választásokat.

Custom Search