Definisati položaj Vojvodine u Ustavu Srbije

Uto, 23.09.2014 - 13:40 -- nikola.tumbas
Dragan Andrić o kampanji LSV-a za promenu Ustava Srbije
Dragan Andrić o kampanji LSV-a za promenu Ustava Srbije

Liga socijaldemokrata Vojvodine započela je kampanju definisanja pozicije Vojvodine u izmenjenom Ustavu Srbije. Dragan Andrić, predsednik GO LSV Subotica, rekao je da se akcija vodi prikupljanjem potpisa vodi po gradovima i mestima u Vojvodini na javnim mestima a tom prilikom građanima se deli publikacija u kojoj se može saznati kako je bilo pre u Vojvodini kako je došlo do promena i kako je sada. Potpisom građani praktično zahtevaju promenu Ustava.

 

Izveštaj sa konferencije za medije gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Subotica održane 23.09.2014.

Vratiti Vojvodini sve što je imala

Srbija mora dobiti Ustav koji neće kočiti evropske integracije i neće gušiti autonomiju Vojvodine. Mi tražimo da se Ustav menja i da se progovori o potrebi promene i preciznog definisanja položaja Vojvodine u njemu u skladu sa stečenim pravima i evropskim standardima.

 

Dokument koji će aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine od sutra deliti

na štandovima, podsetiće građane kako se u Vojvodini živelo dok je imala zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, pravo na imovinu i prihode i sve to garantovano Ustavom. 

 

Tu je između ostalog i spisak fabrika, instutucija i mnogo toga drugog što je izgrađeno u našem mestu u to vreme, kada je Vojvodina upravljala svojim novcem i imovinom. 

 

A kada se zna i razume šta je Vojvodina imala i uspela za manje od deceniju i po pune autonomije, onda je jasno zašto mi, ligašice i ligaši, ne prestajemo da insistiramo da se Vojvodini sve oduzeto vrati. Zato što, dok je imala punu autonomiju, Vojvodina nije bila ni siromašna, ni nerazvijena, ni osramoćena, ni nebezbedna.

Osam godina mi govorimo da je ovaj Ustav Republike Srbije loš i da ga treba menjati, da je i tih sramnih 7 odsto novca koji Vojvodini pripada najobičnija prevara koja će skupo koštati građane Vojvodine. Ta prevara na koju smo upozoravali je do sad građane Vojvodine koštala preko milijardu evra.

Godinama insistiramo na zakonu o finansiranju nadležnosti Vojvodine čije je donošenje propisano Ustavnim zakonom za sprovođenje Ustava! Godinama upozoravamo da se nadležnosti Vojvodine sve više krune, a vraćaju samo one za koje se ne da novac.

Godinama unazad Zakon o javnoj svojini, u delu koji se odnosi na AP Vojvodinu nije u potpunosti sproveden.

Promena Ustava Republike Srbije će biti neophodan uslov za konačno pristupanje EU.

Budući da je većina parlamentarnih stranaka danas za promenu Ustava, sada je trenutak da razgovori na tu temu počnu i da se naprave rešenja koja će biti trajna, poštovana i održiva, a ne da se Ustav opet donosi preko noći i bez javne rasprave na sramotu države i na muku građana godinama posle.

Vreme je da Srbija konačno dobije evropski Ustav i vreme je da Vojvodina u njemu ima svoje mesto, da joj se vrati ono što je imala I što joj pripada.

 
 

 

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Custom Search