Irodalom, politika, média

Kategorija: 
Izvor: 

A szabadkai Városi Könyvtárban tartott nyitott találkozót a Napló Kör. A Könyvek között című esten a tagok írásaikat olvasták fel, valamint kifejtették véleményüket többek között az új szerbiai médiatörvény-csomagról és a nemzeti tanácsi választásokról.

Gerold László, Pressburger Csaba, Danyi Zoltán, Szerencsés Zsuzsanna, Végel László, Radics Viktória, Tolnai Ottó és Bódis Gábor vett részt az esten. A rendezvényen az irodalom, a politika és a média témakörei váltogatták egymást.

Végel László író a novemberben megjelenő Időírás–Máraival című művéből olvasott fel részleteket.

Szerencsés Zsuzsanna az idén elfogadott médiatörvény-csomagról fejtette ki véleményét. Az újságíró elmondta, a Vajdasági Független Újságírók Egyesülete követelte, hogy a jogszabályba kerüljön bele, hogy a toleráns szellemiség népszerűsítése Szerbiában közérdek. Ez nem történt meg. „Ez mindenfajta érvelés vagy magyarázat nélkül történt. Mély hallgatás, némaság, egyszerűen leszavazva, ignorancia.”

Pressburger Csaba újságíró, a Magyar Szó volt főszerkesztője arról beszélt, hogy véleménye szerint eddig miért csak egy lista állt össze a magyar nemzeti tanácsi választásokra. Az indokokat többek között az MNT médiastratégiájában és abban látta, hogy azok, akik a Magyar Összefogás listájának versenytársai lehetnének, nem igazán nevezhetőek profiknak. „Nincsenek igazán megpatkolt ellenfelek, akik valódi alternatívát kínálhatnának.”

Gerold László volt egyetemi tanár a Magyar Összefogás listáját elemezte. Véleménye szerint csapatként nem fog működni a még meg sem választott új Magyar Nemzeti Tanács. „Nekem az az érzésem, átnézvén a neveket, hogy ki mivel foglalkozik, kitől milyen közreműködés várható a nemzeti tanács megfelelő területeinek a vonatkozásában, nekem az az érzésem, hogy mint csapat, nem fog funkcionálni, kevésbé talán mint az előbbi.”

Tolnai Ottó író verseiből olvasott fel. A Napló Kör önmagukat független, szabadelvű értelmiségikként megnevező személyek asztaltársasága.

Custom Search