Završen 21. festival dečijih pozorišta

Pet, 26.09.2014 - 22:00 -- dejan.vukovic

Subotičko dečije pozorište dobitnik dve nagrade

Večeras je u Narodnom pozorištu na sceni Jadran svečano završen 21. Međunarodni festival pozorišta za decu. Prikazano je 15 predstava u takmičarskom delu a po odluci žirija čak dve nagrade su pripale Subotičkom dečijem pozorištu za predstavu "Dah", za najbolju originalnu muziku i za najbolju scenografiju. Specijalna nagrada za konceptualni i najveći umetnički domet pripala je predstavi Kurosolo III "Hatenaši"iz Japana, dok je ovogodišnji Grand prix za najbolju predstavu u celini pripao budimpeštanskom pozorištu za predstavu "Boribon i Anipani". 

Žiri u sastavu Boris Goldovski (Rusija), dr. Siniša Jelušić (Crna Gora), Marek Vaškjel (Poljska), Đerđ Hernjak (Srbija) i Ljubivoje Ršumović (Srbija) nakon 15 odgledanih predstava iz 13 zemalja donelo je odluku da nagradi sledeće predstave i glumce. 

  1. Specijalna nagrada žirija za otkrivanje i realizaciju novih tema u teatru za decu pripala je predstavi "Ima li deda odelo" iz Novog Sada.
  2. Pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo dodeljeno je - Jaceku Dojlidku za ulogu u predstavi "Lenka (Poljska), Šri Vinodu Batu za ulogu u predstavi iz Radžastana u režiji Vinoda bata iz Radžastana (Indija), Violeti Tomić za ulogu u predstavi "Pekara Mišmaš" (Slovenija), Peteru Berčenjiju za uloge u predstavi Baribon i Anipani (Mađarska) i Branku Iliću za ulogu u predstavi "Ružno Pače" (Crna Gora).
  3. Nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka pripalo je Robertu Smoliku za tehnološko rešenje u predstavi "Pekara Mišmaš", Mini teatra Ljubljana (Slovenija), 
  4. Nagrada za najbolju originalnu muziku pripalo je Hristu Hamlijevu za muziku u predstavi "Dah", Dečijeg pozorišta Subotica, 
  5. Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Marijeti Golomehovoj za scenografiju u predstavi "Dah", Dečijeg pozorišta Subotica,
  6. Nagrada za najbolju režiju priapala je Kati Čato za režiju predstave "Lenka" u izvođenju Pozorišta lutaka Bjalistok (Poljska), 
  7. Specijalna nagrada za konceptualni i najveći umetnički domet pripala je predstavi Kurosolo III "Hatenaši" iz Japana u režiji Jojičija Nišimure
  8. Grand prix za najbolju predstavu u celini pripao budimpeštanskom pozorištu za predstavu "Boribon i Anipani" u režiji Edine Elinger. 

​Na fotografijama pored zatvaranja možete videti i scene iz predstava Kurosolo III "Hatenaši" iz Japana koja je dobila specijalna nagrada za konceptualni i najveći umetnički dojam, sa predstave koja je dobila Grand Prix za najbolju predstavu u celini "Boribon i Anipani" i sa predstave "Dah", Subotičkog Dečijeg pozorišta dobitnika nagrade za najbolju originalnu muziku i za najbolju scenografiju.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U toku trajanja 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu na sceni Jadran svaki dan je održan bogat program u revijalnom delu. Poslednjeg dana festivala  gledaoci su imali prilike da vide koncerte baletskih studija. Na fotografijama smo vam predstavili koncert baletskog studia Larisa. 

Post date: Pet, 26.09.2014 - 19:12

U okviru 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u revijalnom delu na sceni Jadran izvedena je dečija predstava Engleske ruže koju je postavio glumac Branislav Trifković.

U predstavi Engleske ruže umesto profesionalnih glumaca glume deca iz školskg centra za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica "Dositej Obradović" iz Subotice. Pozorišna predstava je rađena po motivima književnog bestselera „Engleske ruže" divew pop muzike, Madone. Predstava, čiji je reditelj Branislav Trifković, ujedno i glumac Dečjeg pozorišta u Subotici, je sastavljena od kombinacija glume, lutkarstva, igre senki i svetlosnih efekata..

Post date: Sre, 24.09.2014 - 01:41

U okviru 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Likovnom susretu je održana lutkarska radionica pod nazivom "Napravimo lutke i zaigrajmo sa njima". Radionicom su rukovodili Agata Freyer i Edi Majaron iz Slovenije. 

Post date: Sre, 24.09.2014 - 01:26

Na 21. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu prvog takmičarskog dana su izvedene tri predstave u takmičarskom delu među kojima j ebila i predstava Dečijeg pozorišta za decu iz Subotice. Predstavu pod nazivom "Dah" publika je odlično prihvatila i gromoglasnim aplauzom nagradila glumce. 

Pored takmičarskih predstava održano je i niz drugih manifestacija u pratećem delu programa među kojima bi izdvojiuli Otvaranje izložbe lutaka i promocija knjiga Erike Bartoš i druženje sa Ljubivoje Ršumovićem u Grdskoj čitaonici. Otvorena je i izložba plakata festivala u Omladinskom klubu Skladište. Na prikazanim fotografijama prvi dan međunarodnog festivala za decu. 

Post date: Uto, 23.09.2014 - 18:00

Večeras je na sceni Jadran, Geza Balog zvanično otvorio 21. Međunarodni festival pozorišta za decu. Festival će trajati narednih pet dana  (21-26. septembar) iu biće odigrano 15 predstava iz 13 zemalja Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije.

Deca iz Subotice i sva ona koja iz raznih krajeva Srbije budu došla na Festival imaće prilike da uživaju u izuzetnim predstavama koje sa jedne strane na zanimljiv način reprezentuju svu raznovrsnost kultura iz kojih dolaze, dok sa druge poseduju visok umetnički kvalitet. Učesnike festivala pozdravio je gradonačelnik Subotice, Jene Maglai koji je istakao važnost što se po 21. put u našem gradu održava međunarodna kulturna manifestacija namenjena pre svega deci, ali i odraslima. Uprkos krizi i teškom...

detaljnije
Post date: Pon, 22.09.2014 - 01:02
Custom Search