Tanulni és tanítani kell a hagyományokat

Kategorija: 
Izvor: 

Ahol nincs hivatásos művészeti alapítvány, ott az amatőrök juttatják el az értékeket a néphez. Ezért a magyar oktatási és művelődési intézményeknek is arra kell törekedniük, hogy támogatást biztosítsanak az amatőr tevékenységek fejlesztésére – hangzott el az amatörizmus jövőjéről szóló tanácskozáson.

A kultúrát nem lehet örökölni, azt minden nemzedéknek újra és újra meg kell szerezni – vélte Kodály Zoltán, zeneszerző és népzeneoktató. Napjainkban nagy kihívást jelent a magyarság értékeinek átadása, őrzése és fejlesztése. „Hogyha az elmúlt négy év nemzeti tanácsi politika arról szólt, hogy intézményesítsük a kultúrának minden szegmentumát, akkor nyilvánvalóan most ma arról kell beszélni, hogy hogyan tudjuk intézményeinket felhasználni az amatörizmus erősítésében, fejlesztésében” – emelte ki Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője.

A Magyar Összefogás jelöltjei szerint a népzenének és néptáncoktatásnak helyet kell biztosítani az oktatásban. A Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Stratégiája által javítanák a helyzetet. „Hogyan tudjuk megoldani ezt a kérdést, hogyan tudjuk az amatőr művelődési egyesületeket olyan helyzetbe hozni, hogy ott legyenek hangszerek, ahol azok a gyerekek, akik nem járnak zenedébe, de szeretnének zenét tanulni, legyen erre lehetőségük. Ne legyen kiváltság a magyar népzenének, vagy az amatőr tevékenységnek a művelése, hanem legyen a mindennapok szerves része” – hangsúlyozta Lovas Ildikó, az MNT kulturális tanácsosa, a Magyar Összefogás jelöltje.

Ma már a hagyomány nem része a mindennapjainknak. Tanulni és tanítani kell azt. Csizmadia Anna kupuszinai népdalénekes szüleitől és nagymamájától tanulta meg szeretni a népi hagyományokat és elsősorban a népdalokat. „Én nagyon szeretnék tanítani az egyetem elvégzése után. Úgy érzem, hogy aki erre a szakra jár, feladatának kellene, hogy érezze azt a sok év tapasztalatát meg tanulását, amit tanult, és kapott ajándékba különböző nagy előadóművészektől, azt továbbadja. Én valamiféle ilyen úton szeretnék tevékenykedni. Már taníthatok.”

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben szervezték meg az amatörizmus jövőjéről szóló tanácskozást. „Tízezer vajdasági magyar ember foglalkozik városainkban és főképp falvainkban népdalénekléssel, zenéléssel, amatőr színjátszással. Egyáltalán nem mindegy az, hogy hogyan alakul ez az amatőr mozgalom, a kétszáz művelődési szervezetben” – emelte ki Mihályi Katalin, a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület elnöke. Hozzátette, fontosnak tartja azt, hogy a vajdasági magyar kulturális palettán az amatőrök is jelen legyenek.

Custom Search