Bajmokra látogattak a Magyar Összefogás jelöltjei és a VMSZ képviselői

Kategorija: 
Izvor: 

Tartalommal megtölteni a magyar művelődési egyesületeket, segíteni a tehetséges diákokat, segíteni a nagycsaládosokat, megoldani a magyar közösségek problémáit. Egyebek mellett ezt szeretné megtenni az elkövetkező időszakban a Magyar Nemzeti Tanács. A Magyar Összefogás lista jelöltje, Lovas Ildikó Maglai Jenővel, Szabadka polgármesterével és Bunford Tivadarral, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai elnökével ma Bajmokra látogatott, ahol a helyiek gondjaira kerestek megoldásokat.

Bajmoknak mintegy 8000 lakosa van, 30 százaléka magyar. „Inkább az összetartás jellemző, mivel fogyatkozóban vagyunk, úgyhogy minden magyar számára nyilvánvaló, hogy összetartásban van az erő. Úgy veszem észre, és azok a visszajelzések, hogy a jövőben is ez jellemzi a bajmoki magyarság hozzáállását” – mondja Simon Zsolt, a Bajmok HK közgyűlésének elnöke.

Lovas Ildikó, Maglai Jenő és Bunford Tivadar a helyi közösség vezetőségével ült először asztalhoz. A bajmokiak felvázolták gondjaikat. „Mindenféleképpen, ami fontos lenne a közösségünk számára, az az, hogy egyfajta tájékoztatás is legyen külön magyar nyelven, ami az elmúlt időszakban nem volt, és ezt is meg kellene szerveznünk. Van, amit meg kell tennünk. Azt gondolom, hogy a Magyar Összefogás listája előtt is rengeteg kihívás és feladat áll majd az elkövetkező időszakban, és bízok benne, hogy azok a feladatok is, amelyek itt a magyar közösséget illetik Bajmokon, az is a prioritások közé fog tartozni” – nyilatkozta Maglai Jenő polgármester.

A bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Egyesületben pezsgő közösségi élet folyik. A hagyományok ápolása mellett bálokat, lakodalmakat is szerveznek itt. Az egyesület titkárnője nem csak itt tevékenykedik. Magyart tanít horvát, szerb és bunyevác gyerekeknek. „Nagyon is komolyan veszik a tanulást. Játszunk, verseket tanulunk, de ugyanúgy az ABC-t tanuljuk a harmadikos, negyedikes korosztállyal. Olvasni szeretnének, beszélni, hogy tudjanak kommunikálni” – mesélte Mojzes Lívia tanár.

A bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Egyesületet is nemrég újították fel. Most tartalommal kell megtölteni. „A kétezres évek a felújítások időszaka volt. Ezt a rengeteg magyar művelődési egyesületet – több mint 200 van –, őket, az ő egyesületeiket, az ő székházaikat megpróbáltuk és sikerült is felújítani, újjáépíteni, felszerelni. 2014-re eljutottunk oda, hogy állnak ezek a művelődési házak, és tartalommal kell őket megtölteni. A szakcsoportoknak kell dolgozni” – fűzte hozzá Lovas Ildikó, a Magyar Összefogás jelöltje.

Az MNT az elmúlt négy évben már sokat segített – mondják a helyiek. Nem is kívánnak ettől többet, csak annyit, hogy ez a jövőben is így legyen.

Lukács Zita, a VMSZ bajmoki szervezetének elnöke: „Mindannyian gondoljunk arra, hogy milyen segítséget kaptunk eddig a Magyar Nemzeti Tanácstól. Én hiszem azt, hogy nagyon nagy segítség volt. Úgy a Vackor csomag, a kirándulások, a színház megszervezése. Ha mindannyian elgondolkodunk, nagyon nagy szükségünk van erre.”

A bajmoki látogatás során a Magyar Összefogás jelöltjei, illetve a VMSZ képviselői elmondták, folytatni fogják a munkát, amit az MNT az elmúlt négy évben elkezdett.

Custom Search