Megnyílt a VI. Ex Libris pályázat alkotásainak tárlata

Kategorija: 
Izvor: 

Tizenegy országból érkeztek művek a Népkör Magyar Művelődési Központ által meghirdetett Ex Libris pályázatra. A fiatal alkotók a népművészethez kapcsolódó motívumokkal díszítették műveiket. A nemzetközi pályázat hozzájárul a műfaj népszerűsítéséhez.

Népviseletbe öltözött táncosok, hagyományos mesterségek, népi motívumokkal díszített állatfigurák. Ezek a témák voltak a nemzetközi Ex Libris pályázat legkedveltebb témái. A zentai Urbán Judit két művel is megmérette magát. „A legfőbb magyar jellemzőket kerestem, hogy meg tudjam mutatni, mi a témám. Két paprikát meg egy pulikutyát választottam. Két művet küldtem be. A pirospaprika meg a pulikutya Magyarország jellemzői.”

A felkészítő pedagógusok és a szülők odaadását emelte ki beszédében Takács Márta, a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ elnöke. A pályázat és a kiállítás megszervezésében évek óta kulcsszerepe van Boros Györgynek, aki a Népkör képzőművészeti szakosztályának vezetője. „Ez már a hatodik nemzetközi Ex Libris kiállítás. A pályázatra csakis ex libriseket, vagyis kisgrafikákat küldhettek a gyerekek. Azonkívül, hogy fel van írva, hogy ex libris, ezt a grafikát valakinek ajánlani kell.”

Az ex libris sokszorosított készített papírlap, amelyet a könyv kötéstáblájának belső oldalára ragasztanak azzal a céllal, hogy feltüntessék a könyv tulajdonosát. A maga nemében ez egy értékes képzőművészeti alkotás. „Az ex libris tulajdonképpen két rendkívüli erénynek, a könyv szeretetének és a művészet szeretetének az együtthatásából alakult ki. Koronként az ex libris művelésének különböző fejezetei voltak. Sokszor hallunk arról, hogy manapság ez a műfaj hanyatlóban van. Én azt hiszem, hogy a fiatalok bevonásával ébren lehet tartani ezt a műfajt” – véli Ágoston Pribilla Valéria polgármesteri tanácsadó.

A Szabadegyetemen megtartott kiállítás megnyitóján fellépett a Népkör Csiripelő leánykara.

Custom Search