Porodica Bistrih Potoka

Pon, 29.09.2014 - 10:26 -- darko.kovacevic

U utorak, 30. septembra 2014. godine, u Atr bioskopu "Aleksandar Lifka", od 19h gostuje Porodica Bistrih Potoka, odn. Boško Mandić. Ulaz je slobodan.

Program:

Hepening –Stid
Kratki dokumentarni film –Šumes (pozorisni dogadjaji u šumi)
Predavanje –Nenajavljena Umetnost

Porodica bistrih potoka je najstarija eko-umetnička komuna u Srbiji. Njen osnivač Božidar Mandić rođen je u Novom Sadu, gde je živeo sve do 1977., kada se seli na planinu Rudnik gde započinje misiju povratka prirodi I eksperimentalne umetnosti. Osnovna načela komune su – Filozofija zemlje, Otvorenost doma, Skromna ekonomija i Stvaralaštvo. Božidar Mandić objavio je do sada 21 knjigu, realizovao dvadeset pozorišnih predstava sa avangardnim karakterom. Njegova teza je da avangarda mora prvi put da hoda unazad. Mandić je član Dečije redakcije Radio-Beograda I koluminista lista “Danas” i “Politike“. Borba za Pojedinca i Planetu osnova je nove filozofije življenja nazvanom – PLANETARIZAM!

Hepening Stid 

 “Stid” je hepening koja podseća na iskonsko ljudsko dostojanstvo. Ono je danas potisnuto,  diskreditovano i suvišno, ali zato zatičemo svet ispunjen besmislom i depresijom. Ne radi se o psihološkom stidu, već o filozofskom...onom stidu koji nas čini intelektualnim i pojednostavljenim bićima. Moto hepeninga je : STIDIM SE DA NE BIH ČINIO DELA ZBOG KOJIH BIH SE STIDEO! Pojedinac je značajan faktor savremenog vremena. On ,ipak, može nešto da učini, ali ako se prethodno suoči sa stvarnošću i obesčovečenjem ljudskog bića. Prethodni vek bio je vek pomašinjenja,sada bi bio red da se ponovo počovečimo. Zato nam je potreban etički stid. Ko sam ja naspram ovog sveta i civilizacije koja ukazuje ubrzani ritam isčezavanja, ali ne baš na prirodan način, nego sa nagonom agresivnog uništenja. Ovo je izgubljeni svet u kome ima svega, sem smisla. ”STID” je mali predlog personalne odgovornosti, čovek može nešto da učini. Uostalom, zar Tarkovski nije parafrazirao Dostojevskog u rečenici – STID MOŽE SPASTI SVET- Radi se o stidu koji preispituje svoje postojanje i ulogu i mesto čoveka u prirodnoj celini. Čovek uništavajući prirodu, uništava svoj tron intime i sposobnosti da se snađe u realnosti. Stvarnost je uništena, veli Bodrijar, ali stid – kao umetnička kategorija – može biti prvi predlog (praskozorje) naše rezilijencije. Dovoljno je iskreno postaviti pitanje opstanka i svet nije više superioran u svojim globalnim prevarama.

Kao i sva delovanja “Porodice bistrih potoka” i ovo je delo avangardne istrajnosti. Akteri trče po sceni, viču, kreću se u ritmu asimetrične scenografije. 

U hepeningu učestvuju: Božidar Mandić, Dragana Jovanović i Predrag Mitrović.

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Uto, 30.09.2014 - 19:00
Vreme održavanja - kraj: 
Uto, 30.09.2014 - 21:00
Kategorija: 
Custom Search