Esik az eső, elhúzódnak a mezőgazdasági munkálatok

Kategorija: 

A sok eső miatt tovább tolódnak az őszi munkálatok Vajdaságban. A kukoricatörést több táblán még mindig nem tudták befejezni. Az árpa és a búza vetésével is várni kell.

A gazdák készen állnak a munkálatokra, a gépek mégis a garázsban állnak. A sáros földeken nem tudnak dolgozni. Az elmúlt napokban leesett csapadék további 4-5 napos késést okoz. Az időjárás csak a gyomnövényeknek kedvez. A gazdák helyzetet a határban elszaporodott rágcsálók is nehezítik. Kecsenovics János, csantavéri termelő: „A határban óriási az egérinvázió. Fennáll az a veszély is, hogy a korábban elvetett gabonákat megtámadják a rágcsálók és kárt okoznak benne. Lehet, hogy az lesz a jobb vetés, ami majd később kerül a földbe. De ugye a régi paraszt mondás szerint inkább porba várja a vetőmag a sorsát, mint hogy a zsákba. Az ami elvan vetve, arra, ha rájön az eső, akkor az kifog kelni.”

A búza egy részét mér elvetették, de a kukoricatörés még mindig nem fejeződött be. Az észak-bácskai határokban még talpon álló kukorica egy része már elkezdett rothadni a sok nedvesség miatt. Számos gazda udvarában még üresen állnak a górék. A törökbúza tárolásával is gond van, mivel túl nedves. Balassa Miklós csantavéri termelő: „Csak most vagyunk abban a fázisban, hogy meg tudjuk kezdeni a kukoricacső betakarítását és a száraz szem betakarítását. Holott a nedvesség még mindig nem tudta elhagyni, hogy lehessen tárolóba tenni a szemeket. A csöveket lehetne lassan góréba tárolni.”

Az árpa és a búza vetését október 25-éig tanácsos volna befejezni. Ez azonban nehezen valósulhat meg a sok csapadék miatt.

Custom Search