Nova vrsta u Zoo vrtu

Pon, 20.10.2014 - 13:23 -- mirjana.alapovic

                Zahvaljujući saradnji sa beogradskim Vrtom dobre nade, posetioci palićkog zoo vrta će od 20.10. 2014. uživati u novoj vrsti životinje. U pitanju je severnoamerički prugasti tvor  ( Mephitis mephitis ) koji je zajedno sa merkatom stigao tokom dana iz prestonice.

                Ova životinja je svima poznata iz crtanih filmova i igranih serija, kao opasni mali sisar, nezgodnog karaktera i još nezgodnijeg smrada. Nije poslovica uzalud : Smrdeti kao tvor. I dok se u crtanom filmu tvor udvara ofarbanoj maci, dotle u prirodi predstavlja pravu zverku. Naseljava ceo severnoamerički kontinent i prilagođen je životu u različitim klimatskim uslovima. Svaštojed je i lovi sitne glodare, ptice, insekte i puževe a rado se sladi borovnicama i orasima. Zavoleo je i urbanu sredinu gde su mu ljudski otpaci pravi delikates.

                Po izgledu, ne veći od rakuna, sa pufnastim repom, crne boje i dve prepoznatljive bele pruge, ne može se zameniti niti za jednu drugu životinju. Glavna karakteristika – žlezda koja proizvodi smrdljivu tečnost mu služi za odbranu od neprijatelja i obeležavanje teritorije. Zbog ovog mehanizma odbrane izbegavaju ga i kojoti i lisice. Jedini pravi neprijatelj su mu sove koje i nemaju razvijeno čulo mirisa.

                Naš novi stanovnik je smešten pored severnoameričkih rakuna. Mužijak je, star godinu dana. Ozloglašena žlezda mu je odstranjena kako ne bi označavao radoznala lica posetilaca koji bi morali koristiti veoma velike količine paradajiz soka da operu strašan smrad.

Autor teksta: 
Custom Search