Rendőrök őrzik az albán tulajdonban lévő ingatlanokat, pékségeket, cukrászdákat

Kategorija: 

Az őrszolgálatot vasárnap éjjel kezdték, miután szombatról vasárnapra virradóra felgyújtották a szabadkai dzsámi melléképületének garázsbejáratát. Az eset felháborodást váltott ki a szerbiai iszlám közösségben. Folyamatban van a nyomozás és az elkövetők letartóztatása. A támadások a szerb-albán EB-selejtező mérkőzést követték. A két állam között romlottak a viszonyok, egymást vádolják a történtekért. A feszültség miatt az albán kormányfő elhalasztotta látogatását Belgrádba.

A pékségeket őrző rendőrök nem nyilatkozhatnak és nem is állhatnak kamera elé, míg nem hagyják jóvá kérvényünket. Az engedélyre néhány napot várni kell. Az éjjeli őrszolgálatot a vasárnap hajnali eset után kezdeményezték, amikor felgyújtották a szabadkai dzsámi melléképületének garázsbejáratát. A rendőrség így próbál megelőzni egy esetleges következő támadást.

Vajdaság-szerte gyújtogatták, kövekkel dobálták meg és törték be az albán pékségeket és cukrászdákat. Az elkövetők után még nyomoznak. A szerbiai rendőrség már letartóztatott néhány személyt, akik hazugságvizsgálaton estek át. Óbecsén egy 18 éves személyt tartóztattak le rongálás gyanújával. Elfogták azt a begecsi személyt is, aki késsel gyilkolta meg a helyi péket. Milorad Veljović, a Szerbiai Rendőrség igazgatója: „Egyértelmű üzenetet akarunk küldeni, hogy nem fogjuk tolerálni az ilyen tetteket. A rendőrség pedig már ma, vagy a napokban megoldja a problémákat, hogy a bűntettek elkövetőit minél hamarabb előkerítse és bíróság elé állítsa. Ez sem a rendőrségnek, sem az államnak nem használ.”

A vandalizmus a keddi szerb-albán EB-selejtező mérkőzés botrányba fulladása után kezdődött. Az incidenst egy távirányítással vezérelt repülő szerkezet váltotta ki, amire a Nagy-Albánia zászlót erősítették. A legújabb információk szerint a drónt egy olaszországi albán hegymászó helyezte a Partizán stadionja melletti templom kupolájára, ahonnan a pálya felé irányította, majd Olsi Rama, az albán kormányfő testvére vette át annak vezénylését az iPhone-jával.

Szerbia és Albánia között újabb konfliktus alakult ki, aminek következtében elhalasztották Edi Rama albán kormányfő belgrádi látogatását. A találkozót október 22-éről november 10-ére halasztották. Az albán kormányfő és Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök a régió stabilitásának fenntartásáról kíván tárgyalni, ugyanis továbbra is nyilvánvaló nézetkülönbségek vannak a botrány kapcsán. Vučić hangsúlyozta, Szerbia nem engedi meg, hogy bárki is megalázza vagy lenézze államát és népét.

Custom Search