Mi is az a nyirettyű?

Kategorija: 
Izvor: 

Az ember minél távolabb kerül a saját értékeitől, hagyományaitól és kultúrájától, annál inkább felfedezi, hogy mit veszít el – hangzott el Birinyi József népzenekutató hangszerbemutató előadásán a szabadkai Zeneiskolában.

Nyirettyűvel, citerával, dudával, tekerővel ismerkedhettek a diákok. Magyar történeti népi hangszereket tanulmányozhattak közelebbről a zeneiskola diákjai. Birinyi József budapesti népzenekutató a mintegy 1300 darabból álló családi gyűjteményének egy részét hozta magával.

„Eredetileg ezek a kulturális önellátás eszközei voltak, hogy nagyon tudományosan fogalmazzak, de ennél sokkal szaftosabb volt a történet, mert természetesen, ha az embereknek jó kedvük volt vagy bánatuk volt, akkor elővették ezeket a hangszereket a hegedűtől a nyirettyűtől, a dudától, a köcsögdudától, a citerától, a tekerőtől, itt a Dél-Alföldön, Vajdaságban utóbb főleg a délszlávok által a tamburák is, a tambura zenekar is általánossá vált egészen Szentendréig, Magyarországon a Duna mentén illetve a Dél-Alföldön is elterjedt ez a formáció, tehát saját maguk örömére, szórakoztatására zenéltek.” Ő maga több, mint 20 történeti és népi hangszeren játszik. Népzenegyűjtéssel, kutatással foglalkozik, illetve koncertezik is.

„A rendezvénysorozat célja a vajdasági népzenei oktatás színvonalának az emelése” – mondta Tóth Imre, a Garden Quartet tagja, az előadássorozat szervezője.

Csikós Krisztina, mint a Zeneiskola tanára fontosnak tartja a népi hangszerek bemutatását, hiszen a diákokkal az órán a szimfonikus zenekar hangszereivel ismerkednek. „Ezt egy kiváló lehetőségnek tartom, hogy a fiatalok megismerkedjenek a régebbi illetve a népi hangszerekkel. Ezáltal talán kedvet kapnak majd a néphagyomány ápolására is.”

A rendezvény második napján, szombaton interaktív foglalkozást tartanak az érdeklődő énekesekkel és csoportvezetőkkel a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Meghallgatásra illetve segítő véleményezésre kerül sor. „Sok szólista jelentkezett, illetve Vajdaság több területéről jelentkeztek népdalkórus vezetők, illetve olyan hangszercsoport vezetők, akik úgy érzik, hogy Birinyi József tud segíteni az ő munkájukban is” mondta Kanalas Zsófia népzeneoktató.

A hangszerbemutató és a képzés szervezője a Garden Quartet kamaraegyüttes, a szabadkai Zeneiskola és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, támogatója pedig a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság.

Custom Search