Holnap tartják a nemzeti tanácsi választásokat Szerbiában

Kategorija: 
Izvor: 

Vasárnap a délvidéki magyar közösség is megválaszthatja kisebbségi önkormányzatát. A magyar nemzeti tanácsi választáson négy lista indul.

Közvetlen választás útján dönt vasárnap a Magyar Nemzeti Tanács összetételéről a magyar közösség Szerbiában. 136 és félezren vehetnek részt a szavazáson, azok, akiknek a neve szerepel a magyar választói névjegyzékben.

Az MNT-nek 35 tagja lesz, a szavazópolgárok újabb négy évre dönthetnek arról, kik képviselik érdekeiket a magyar kisebbségi önkormányzati testületben. A vajdasági magyarság négy lista közül választhat.

A szavazóhelyek vasárnap reggel 7 órakor nyílnak, a választók este 8-ig járulhatnak az urnák elé. A választásról szóló értesítő cédulát magukkal vihetik, de enélkül is elmehetnek szavazni, ha szerepelnek a külön választói névjegyzékben. Az azonosítás miatt magukkal kell vinniük érvényes okmányaik közül a személyi igazolványukat, az útlevelüket vagy a jogosítványukat.

A szavazók általánosságban véve ugyanoda mehetnek voksolni, ahova más választás alkalmával is szoktak, de lesznek szavazóhelyek, amelyek nem nyitnak ki – Szabadkán például a 109 szavazóhelyből 69-ben lehet az urnák elé járulni.

Szerbiában vasárnap 17 nemzeti tanácsi választás zajlik egyidejűleg, köztük a magyar is. Az első, nem hivatalos eredményeket az este 8 órai urnazárást követően néhány órával később, éjszaka várják. A hivatalos végeredményt csütörtökön este 8 óráig hirdeti ki a Köztársasági Választási Bizottság, amennyiben nem kell sehol megismételni a szavazást.

Custom Search