A múlt értékei

Kategorija: 
Izvor: 

Romániából, Németországból, Ausztriából és Magyarországról is érkeztek résztvevők a gyűjtők 70. nemzetközi találkozójára, Szabadkára. Szerbia egyik legjelentősebb régiségbörzéjén több ezer műtárgy várta az érdeklődőket.

König Pavel, pozsonyi gyűjtő: „Hoztunk olyan jelvényeket, amik Szocsiból valók, Londonból, minden olimpiáról, ahol voltunk, ezeket szeretnénk elcserélni.”

A rendezvényen számos szerbiai gyűjtő mutatta be portékáját.

Szudárevics Béla: „Vannak itt karórák, akkor schaffhausen zsebórák, képeslapok, szabadkai régi képeslapok, magyar képeslapok, horvát képeslapok.”

A több száz éves tárgyakra sokan kíváncsiak voltak. A nézelődők mellett vásárlóból is akadt bőven. Fábián János épp bélyeggyűjteményébe keres értékes darabokat. A szabadkai gyűjtő már 40 éve foglalkozik bélyegekkel. Több, mint 800 albuma van. „A legrégebbi egy angol bélyeg, mert a bélyeget az angolok vezették be, mint a postaszolgáltatás díjmentesítését. 1840-ben az angolok adták ki a bélyeget, olyanom is van.”

A Szabadkai Gyűjtők Egyesülete idén 70. alkalommal szervezte meg a találkozót. A rendezvény mára a régió egyik legjelentősebb régiség-szemléjévé nőtte ki magát. „Az volt az elsődleges elképzelésünk, hogy ennek nemzetközi jelleget adjunk. Ez különösen a mai napra és a mai rendezvényre vonatkozik, mert érkeztek Grazból, Pozsonyból, Szegedről, Budapestről, kiállítók és látogatók egyaránt. Van orosz, ukrán, román kiállítónk is” – mondta Gerlovics Szilveszter, a Szabadkai Gyűjtők Egyesületének elnöke.

A látványos rendezvényt, amely akár egy történelmi körsétának is beillik, legközelebb jövő év tavaszán szervezik meg.

Custom Search