Szabadka és Kína kapcsolata

Kategorija: 

A gazdasági és kulturális együttműködés fejlesztéséről írt alá megállapodást ma Szabadka polgármestere és a kínai Shaoxing város képviselője. A kínai beruházók érdekeltek abban, hogy itt is megjelenjenek, és Szabadka is keresi azokat a lehetőségeket, hogy mit tudnak gazdasági téren abba a régióba juttatni.

A kínai delegáció az ötmillió lakosú városból, Shaoxingből érkezett, amely az egyik legfejlettebb kínai régióhoz tartozik. A térség éves kivitele több mint 30 milliárd dollár. „Ha megpróbáljuk megtartani a lépést a világon történő eseményekkel, Szabadkának mindenképpen előnyére fog válni, hogyha egy olyan önkormányzattal is van konkrét kapcsolata és egy partneri viszonya, amely olyan országhoz tartozik, amely világszinten a legnagyobb hatalmak közé tartozik, úgyhogy ebből a szempontból úgy gondolom, hogy ez az együttműködés a régió szempontjából csak előnyére válhat, úgy a városnak, mint a polgárainak” – nyilatkozta Maglai Jenő.

A polgármester és Shaoxing régió párttitkára aláírta az együttműködési megállapodást, mellyel bővítenék, és konkretizálnák a lehetőségeket. A kínai beruházók érdekeltek abban, hogy itt is megjelenjenek, és Szabadka is azt szeretné, hogy az itteni gazdaság bejusson abba a régióba.

„Ami a gazdasági együttműködést illeti, az már szinte el is kezdődött”– emelte ki Qian Jianmin, a Shaoxing régió párttitkára, a kínai delegáció vezetője, hiszen térségükből már meg is érkezett az első befektető Szabadkára. Ő a Sever villanymotorgyár tulajdonosa.

Custom Search