Saopštene društva za istinu o NOB povodom 70 godina bitke na Batini

Kategorija: 

Gradski odbor Subotica

Ove godine se navršava 70 godina od teške i krvave bitke na Batini koja se odvijala od 11. do 19. novembra 1944. godine. Batinska bitka je u završnim borbama za oslobođenje Jugoslavije od fašističkog okupatora od posebnog istorijskog značaja. U ovoj bici poginulo je 788 i ranjeno 1.500 boraca i starešina 51. udarne narodnooslobodilačke divizije i poginulo 1.387 pripadnika Crvene Armije. U Batinskoj bici, na mostobranu kod Apatina, učestvovala je i VIII vojvođanska udarna brigada u čijem je sastavu bilo mnogo Subotičana, pripadnika svih nacionalnosti koje ovde žive.

U znak dostojnog obeležavanja i sa ciljem odavanja pošte poginulim u ovoj bici i izražavanja poštovanja prema živim borcima VIII VUB iz Subotice kao i svim učesnicima ove teške bitke, Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji u saradnji sa Gradskim odborom SUBNOR-a Subotica 4. novembra 2014. godine organizuje na Otvorenom univerzitetu okrugli sto pod nazivom "Batinska bitka – 70 godina posle". Pokrovitelj manifestacije je Sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodine. Na Okruglom stolu  svoja izlaganja izneće borci NOB-e, profesori istorije, potomci boraca, istraživači, aktivisti udruženja građana, novinari, itd. Kao na jedan čas antifašizma pozvan je i jedan broj učenika iz srednjih škola. Planirano je da sadržaj izlaganja na Okruglom stolu i herojstvo u osvajanju slobode od strane jugoslovenskih partizana i Crvenoarmejaca bude štampano u prigodnoj knjizi, koja će se poklanjati školskim bibliotekama i zainteresovanima.

Dostojnim obeležavanjem 70-te godišnjice Batinske bitke cilj našeg Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji je da pokaže da je Subotica i tada kao i danas na strani antifašizma. Naša namera takođe i da se mladi Subotičani bolje i svestranije upoznaju sa ljudima, vrednostima i tradicijom Narodnooslobodilačke borbe koji su doveli do oslobođenja Subotice i Jugoslavije od fašističkog okupatora.

Zahtevaćemo da se neodložno renovira spomen-dom Batinske bitke kod Bezdana koji je devastiran u krvavim ratovima  90-ih. Želimo takođe da argumentima i činjenicama prekinemo prljavu kampanju i bacanje ljage na borce VIII VUB koja se u Subotici sprovodi od strane nacionalističkih elita i kvazi-istraživača. To borci VIII VUB nisu zaslužili, kao ni to da se jednoj spomen-školi, koja je nosila naziv VIII VUB, za čiju izgradnju su građani Vojvodine i Srbije izdvojili budžetska sredstva, jednostavno promeni ime. U danas kompromisa prepunoj Srbiji nema mesta lažima i falsifikovanju činjenica o NOB-i..To u ime onih koji su poginuli u borbi protiv fašista i za slobodu naše Društvo ni borci Narodnooslobodilačke vojske neće dozvoliti.

 

Subotica, 28.10.2014. god.                                  Za GO Društva ua istinu o NOB i Jugoslaviji

                                                                                                            sekretar:

                                                                                                    Olajoš Nađ Mikloš

Custom Search