Održana 25. sednica skupštine grada

Čet, 30.10.2014 - 23:29 -- nikola.tumbas
Zvučni zapis 25 sednice Skupštine Grada Subotica
Zvučni zapis 25 sednice Skupštine Grada Subotica

Na današnjoj sednici koja je trajala od 09.15 do 13.45. sa osamnaest tačaka dnevnog reda. Najbitniju temu sednice, izveštaj o ostvarivanju budžeta za prvih 9 meseci ove godine, odbornici su prihvatili sa većinom glasova. Sredstva u budžetu su bila na nivou 3.048.000.000. din što je  53% od planiranog a manje za 5.5 %  u odnosu na isti period prošle godine.

Bratimljenje sa Gradom Brestom iz Belorusije bila je tema koja je zapalila odobrnike i igrom asocoijacija dovela u priču inicijativu za obnavljanje smrtne kazne u Srbiji. Poslušajte je ovu epizodu iz skupštine od pozicije 02.33.15 do 03.26.35. koju je obrazložio član g.v. Siniša Babičković. Petar Balažević kritikovao ovo kao potpuno nepotrebnu stvar, osim nekog prkosa i inata. I skrenuo pažnju da treba pojačati saradnju sa već bratskim gradovima u okruženju. Bakić Stevan je zatražio objašnjenje od Balaževića da se izjasni na koga je mislio kada je rekao da koaliconi partner ima ideologiju Severne Koreje. A Radmilo Todosijević je pojasnio kako to treba raditi sa svim mogućim gradovima u okruženju. Govorili su još i Slavko Parać, Aleksandar Grubor da bi Dušan Stipanović objasnio da Belorusi imaju svoje razloge a to su grobovi stradalih boraca Crvene armije koji su sahranjeni na pravoslavnom groblju stradalih u prilikom oslobađanja grada tokom drugog svetskog rata, i da bi završio na neki način na pljački Agrokombinata i streljanju rukovodilaca u Kini za počinjene greške. Na repliku Balaževića Stipanović je objasnio razloge inicijative za traženje smrtne kazne u Srbiji....Onda je Gojko Radić optuižio predsednika skupštine da je ispustio stvar iz ruke i doveo do ovakvog toka sednice - Ovo je sramota. Ja sam bio u opoziciji, i mi jesmo vešti da od neke tačke napravimo besmislicu i da i da se diskusija otegne i onda se priča o svemu a ne samo o tački dnevnog reda...Ne mogu da shvatim da mi predstavnici naroda diskutujemo o ovde takvim stvarima, ovo nije ni za kafanu. Ovo je nešto najgore za subotički parlament na koji smo se ponosili...Na kraju je i Saša Vučinić, ovog puta, podržao Gojka Radića, kako ovo nema smisla, diskusija, i podsetio kako je na njegovu incijativu 2003 sa ambasadom iz Rusije doneo novac kojim je uređen spomen park na pravoslanom groblju. Da bi Slavko Parać završio sa - Mogli bi ovako do uveče. Tri sata pričamo o bratimljenju!  Uskoro nećemo ništa raditi samo se bratimiti!

Odluka je usvojena sa 51 za i 5 uzdržanih a Darko Matić je dobio opomenu jer nije glasao.

....

Zadnja tačka (koja je naknadno uneta u dnevni red)  - Akcioni plan za zbrinjavanje interno raseljenih lica i povratnika u periodu 2014 -2016 doneo je diskusiju i relativne optužbe između odbornika SVM-a i DS-a.

Gradonačelnik je na ovu temu rekao:

- Očigledno da stare navike na neki način važe i da stari stereotipi razmišljanja važe. Ja sam delegiran od strane Saveza vojvođanskih Mađara na ovu funkciju ali ja sam gradonačelnik ovog grada. Ja nisam gradonačelnik SVM-a ja sam gradonačelnik svih građana Subotice. Ako neko razmišlja tako da gradonačelnik treba isključivo da služi samo partiji koja ga je delegirala onda mislim da je to pogrešno razmišljanje  a kakav će biti stav stranke to je jedna druga priča. Ovaj materijal, koji imate pred sobom, ovaj materijal se trebao doneti još pre četiri do pet godina. Važeći zakonski propisi su nalagali da se ovaj materijal donese, oformi savet za migracije i da se donese lokalni akcioni plan. Neko nije poštovao zakone Srbije da se ova dokumentacija donese. Ko kakav stav ima o ovome reći će, ali ovo jeste zakonska obaveza.

Petar Balažević rekao da ovaj plan nije donet do sada, iz razloga što ga je dvadeset godina blokirao SVM. Po tome je usledio dijalog između njega i Bucko Đerđa na tu temu. Odbornik Samir Rustemović, pojasnio je da je u pitanju zbrinjavanje raseljenih lica koja su već u našem gradu. Prihvatanje ovog plana je osnova da bi grad mogao konkurisati za sredstva na raznim konkursima.

Na kraju, akcioni plan je prihvaćen sa 14 glasova protiv.

 

 

 

Custom Search