Illegális homokbánya Szabadkán – a felügyelőség tud róla, de nem reagál

Kategorija: 

Újabb illegális homokbányát lepleztek le Szabadkán. Az újvidéki teherautók Oromra, egy építkezésre szállítják a homokot. Annak ellenére, hogy a polgármester értesítette a tartományi felügyelőséget, a terepre senki sem ment ki, hogy leállítsák az engedély nélküli kitermelést. Ezzel egy időben az erdőkben illegális fakitermelés folyik.

A legújabb illegális homokbányászásról október 26-án szerzett tudomást az önkormányzat. Kelebián, a lakóházaktól távol, két – a kezelők szerint állítólag Vukov Béla tulajdonában levő – erőgép termelte ki a homokot, a közvetlen közelben pedig az újvidéki Karin Commerce MD teherszállító kamionjai várták a berakodást. Maglai Jenő, Szabadka polgármestere: „Mi mindjárt 26-án értesítettük a tartományi bányaügyi felügyelőséget arra vonatkozóan, hogy intézkedni kellene, ki kellene jönni a helyszínre és meg kellene állítani a homok exploatálását, mert úgy gondoljuk nincs rá engedély. Kértünk papírokat az illetékesektől, hogy mutassák be az engedélyeket, hogy mi alapján végzik ezt a munkát. Nem volt nekik, azt ígérték behozzák majd, jelentkezni fognak. Ez a mai napig nem történt meg.”

A polgármester elmondása szerint egy hektárnyi területen, 3 méter mélyen távolították el a homokot. A kommunális rendőrök beszámolója alapján naponta 20 teherautónyi homokot szállítottak el, ez napi 350-400 köbméternek felel meg. 28-án már nyolc teherautó várta a berakodást. Az önkormányzat adati szerint senki sem kért engedélyt a terület bányaként való felhasználására és a tartományi szervek sem adtak ki engedélyt. Maglai Jenő: „Miután a sofőrökkel beszéltek, a kommunális rendőrök megállapították, hogy ezt a hatalmas mennyiséget Oromra viszik a NIS építkezésére a kamionok. Elfogadhatatlan, hogy Újvidéki cégek és egy komoly cég részt vesz abban, hogy Szabadkán ilyen nagy mennyiségben exploatálják, amire úgy gondoljuk nincs engedélyük, ezzel komoly károkat okozva a környezetnek.”

Három nap elteltével sem történt semmi, a tartományi felügyelő azóta sem jött el Szabadkára, hogy megállítsa a kitermelést. A város a tartományi mezőgazdasági felügyelőségtől kéri, hogy segítsen megállítani az illegális bányászatot, tegyenek szabálysértési és bűnvádi feljelentéseket, és vonják felelősségre a cégeket.

A talajvizek módosulása miatt a környező parcellák növényzete is megsínyli a kitermelést. Ez az eset mellett illegálisan és szervezetten vágják ki az akácfákat is a radanováci erdőben. Maglai Jenő figyelmeztette az elkövetőket, hogy előbb-utóbb elkapják őket.

Custom Search