Sztrájkolnak a tanárok – ”elképesztő, hogy egyetemet végzett emberek az életminimum alá essenek”

Kategorija: 

Szerbia-szerte mintegy 1000 iskolában sztrájkolnak a tanügyisek a törvénnyel összhangban. A tiltakozás megszervezése iskolánként változó. A legtöbb tanintézményben 30 percesek az órák, korlátozottak vagy teljesen elmaradnak a szakcsoportok, szülőértekezleteket és nyílt napokat pedig nem is tartanak. Az országban tevékenykedő négy oktatási szakszervezet egyike sem hajlandó feladni a sztrájkot, amíg a kormány nem tárgyal velük és eleget nem tesz követeléseiknek.

Hétfőtől sztrájkolnak a tanügyi dolgozók. Szabadkán több mint 10 általános iskolában, közöttük a Széchenyi István Általános Iskolában is rövidített órákat tartanak a pedagógusok. Burány Irén igazgatóhelyettes: „Megszerveztük a munkát, tehát a tanítás rendszeresen, rendesen folyik azzal, hogy 30 percesek az órák. A szüneteket meghagytuk a gyerekeknek ugyanúgy, mint azelőtt is, az uzsonnaszünet és nagyszünet 10-15 percesek. Megszerveztük az autóbusz közlekedését, mert sok utazó tanulónk van.”

Egyes tanárok szerint a 30 perces óra miatt nem csökken az oktatás minősége, míg mások szerint ennek nem kívánatos eredményei lesznek. Kerekes Nikoletta diák: „Mivel gyorsabban befejezzük, nekünk ez jobban megfelel. Úgy látjuk, hogy érdekesebb, ha előbb hazamehetünk, több időt tölthetünk otthon, és kevesebbet tanulunk, de ha a dolgozatokat és ellenőrzőket nézzük, abból a szempontból viszont rossz.”

Az iskolák különböző módon szervezik meg a tiltakozást. Valahol csak az alsós vagy a felsős tagozatok pedagógusai tiltakoznak, valahol a szakcsoportok és szülőértekezletek is elmaradnak, míg máshol rendes tanítás folyik.

A muzslyai Szervó Mihály Általnos Iskola tanárai megalázónak tartják azt, hogy nem tudnak megélni fizetésükből. Simon Ferenc: „Szerintem kicsit le is késtünk a követeléseinkkel, mivel már pár éve húzódnak a fizetésemeléssel kapcsolatos tárgyalások. Most pedig le is akarják venni a fizetéseinket. Ez valami elképesztő, hogy egy egyetemet végzett emberek 40 ezer dinár alá, az életminimum alá essenek le.”

A tanárok átlagfizetése mintegy 43 ezer dinár, már 2009 óta. Az állam a megszorítások részként ezt 39 ezerre csökkentené. Ez az összeg az átlagos fogyasztói kosár összege alatt van. Szerbia-szerte mintegy 1000 iskola kezdett sztrájkba hétfőn, azaz az iskolák mintegy 47 százaléka. Mind a négy oktatási szakszervezett határozottan kiáll követeléseik mellett. Zorica Karanović szabadkai szakszervezeti elnök: „Mától 30 percig tart az óra, hogy meddig, azt majd meglátjuk. Az a felsőbb szervek döntésétől függ, valamint attól, hogy miben egyeznek meg a szakszervezetek és a kormány. A döntés megváltoztatásáig sztrájkolni foguk.”

A tanügyisek azt követelik, hogy ne legyen fizetéscsökkentés, vezessék be a fizetőosztályokat és kössenek kollektív szerződést. Kitartanak a sztrájk mellett. Azt viszont még nem lehet tudni, mikor és milyen formában pótolják majd be az elmaradott tananyagot.

Custom Search