Reakcija vijećnika Liste hrvatskih udruga - dr Tomislav Stantić

Čet, 20.11.2014 - 23:23 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

  PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

            Imajući u vidu da se od dana održavanja Konstitutivne sjednice Hrvatskog nacionalnog vjeća u javnosti šire dezinformacije o događaju koji je obilježio sjednicu i njen tok, osam vjećnika izabranih sa Zajedničke Liste hrvatskih udruga – Tomislav Stantić upućuje Priopćenje za javnost sa željom da predstavi činjenice i omogući svim zainteresiranim stranama potpuni uvid u tok Konstitutivne sjednice HNV i aktivnosti poduzete nakon nje.

            Na Konstitutivnoj sjednici HNV-a koja je održana 17. 11. 2014. godine u Plavoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, predsjedavajući sjednice, najstariji vijećnik, Martin Bačić, krivim tumačenjem PRIVREMENOG POSLOVNIKA O RADU NA KONSTITUTIVNOJ SJEDNICI izazvao je incident i sasvim nepotrebno sjednicu, koja je trebala biti formalna, pretvorio u žučnu raspravu.

            Naime, g. Martin Bačić tumačio je da na temelju čl. 4. spomenutog poslovnika samo onim vijećnicima koji su ponijeli svoje „Uverenje“ (Potvrdu) da su izabrani za člana HNV-a, MOGU BITI POTVRĐENI MANDATI za novi saziv HNV.

            U pomenutom članu doslovnostoji: „Konstituisanje nacionalnog saveta sprovodi se na osnovu uverenja o izboru za člana nacionalnog saveta i rešenja o dodeli mandata članova nacionalnog saveta. Predsedavajući Radnog predsedništva nakon čitanja imena, prezimena, mesta prebivališta članova nacionalnog saveta kojima su mandati dodeljeni, konstatuje da su mandati potvrđeni“. U tekstu nigdje ne piše da se mora izvršiti uvid u taj dokument. Napose, u Pozivu koji su vijećnici dobili, nigdje nije bilo naznačeno da treba ponijeti Uverenje (Potvrdu) na temelju čega se utvrđuje i verificira mandat.

            MANDATE ZA 29 VIJEĆNIKA HNV dodijelilo je nadležno ministarstvo na temelju zapisnika s elektorske skupštine. Popis svih 29 vijećnika objavljen je u Službenom Glasniku R. Srbije. Dakle, na temelju nazočnosti pojedinog vijećnika trebalo je samo da se „konstatuje da su mandati potvrđeni“. Nije bilo potrebna nikakva PROVJERA da li je netko vijećnik ili nije, jer je to već svima poznata stvar. U tom smislu Poslovnik jasno kaže: „Predsedavajući Radnog predsedništva nakon čitanja imena, prezimena, mesta prebivališta članova nacionalnog saveta kojima su mandati dodeljeni, konstatuje da su mandati potvrđeni“.

            Iz zvučnog zapisa sa prvog dijela konstitutivne sjednice (http://www.subotica.info/2014/11/17/hrvati-podeljeni-na-konstitutivnoj-s...) Jasno se vidi da je predsjedavajući izazvao konfuziju i narušio demokratsku atmosferu  na Konstitutivnoj sjednici, a po tok sjednice najdestruktivnija rečenica je bila:  „Ja mislim da je propis jasan. Sad se postavlja pitanje da li ćemo poštivati propis ili nećemo. Ja bih sad postavio pitanje ko je zato da se poštuje propis? Da glasamo…“. I vijećnici sa liste Slaven Bačić glasali su „za poštivanje propisa“.

            Nakon toga uslijedila je žučna rasprava tijekom koje je Martin Bačić uskraćivao dati riječ ili je oduzimao riječ vijećnicima koji su tražili objašnjenje ili željeli reći svoje viđenje.

            No, kad je već g. Martin Bačić pozvao vijećnike da glasuju hoće li raditi po propisu ili ne, trebao biti dosljedan i raditi po propisu, prema čl. 4. Poslovnika u kojem jasno stoji: „Konstituisanje nacionalnog saveta sprovodi se na osnovu uverenja o izboru za člana nacionalnog saveta i rešenja o dodeli mandata članova nacionalnog saveta“. Dakle, g. Martin Bačić je prekršio i svoje tumačenje propisa iz čl. 4., jer je proglasio da je po Poslovniku dovoljno prikazati samo UVERENJE (Potvrdu) a ne i Rješenje, iako su ga pojedini vijećnici na to upozorili. On je ustrajao u svom tumačenju propisa i uskratio je verificirati mandate Josipi Ivanković i Ivanu Karačiću.

            Iz čl. 4. se, međutim, vidi da tako nešto uopće nije bilo potrebno. On je, naime, kao predsjedavajući imao u ruci materijale, koji su poslani i svim vijećnicima, u kojima su bile fotokopije UVERENJA odnosno POTVRDA o izboru za člana HNV-a i to za svakog pojedinog izabranog vijećnika. U čl. 4.  piše da predsjedavajući treba pročitati „imena, prezimena i mjesta prebivališta pojedinih članova „nacionalnog saveta kojima su mandati dodeljeni“ i konstatirati da su im mandati potvrđeni. Dovoljno je dakle da je pojedini vijećnik bio prisutan i, eventualno, prikazao svoju osobnu iskaznicu (ličnu kartu) na temelju koje bi se moglo utvrditi da se radi o osobi čija je fotokopija Potvrde o izboru za člana Nacionalnog vijeća bila priložena.

            Budući da g. Martin Bačić ni nakon reakcije pojedinih vijećnika i ukazivanje na tu činjenicu nije htio potvrditi dva mandate, sedam vijećnika HNV-a napustilo je sjednicu jer nisu željeli biti dionici očitog krivog tumačenja i kršenja Poslovnika. Također, nisu željeli dopustiti da ih g. Martin Bačić onemogući u punopravnom sudjelovanju na sjednici.

            O ovom incidentu vijećnici sa Liste hrvatskih udruga - dr Tomislava Stantić izvijestili su sljedećeg dana Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije i priložili svoju žalbu.

            Vijećnici sa liste dr Tomislav Stantić ostat će ustrajni u naporima da rad i djelovanje HNV bude utemeljeno na poštovanju zakona i procedura i na otvorenom, demokratskom dijalogu. Bez toga HNV neće služiti našoj zajednici niti će biti u stanju da ispuni svoju misiju i svoj mandat.

Više o ovoj temi...

Iznenada, posle jutrošnjeg dopisa iz ministarstva, ( videti u nastavku prilog sa potpisom Slavica Mandić ) sazvana je i hitno održana Konstitutivna sednice Nacionalnog veća hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji u prostorijama HNV-a.

Ispostavilo se da prethodna sednca koja je održana ranije ( videti ovde ) nije bila dobro vođena i da je pri tome došlo do grešaka koje su uslovile da se ta sednica praktično poništi kao i sednica nakon toga na kojoj su bile dodeljene funkcije novim dužnosnicima u okviru HNV-a.

Današnji nastavak je počeo sa zakašnjenjem jer su se većnici sa lista dr Tomislava Stantića prethodno sastali radi dogovora o nastavku....

detaljnije
Post date: Uto, 25.11.2014 - 23:56

Na zajedničkoj slici novi izabranici Hrvatskog nacionalog vijeća (HNV) sa novim, starim, predsednikom dr Slavenom Bačićem.

Uz zvučni zapis bitnih delova konstitutivne sednice HNV, možda ćete moći razumeti šta se desilo zašto je deo članova veća ( sa liste dr Tomislava Stantića ) napustio sednicu, osim,  Josipe Ivanković, koja se vratila nazad.

Prilozi sadrže:

Prvi deo sednice do momenta odlaska članova liste dr Tomislava Stantića, potom njegovu izjavu za medije. Završni deo sednice ( preskočen deo imenovanja izabranih članova i glasanja ) i obraćanje Josipe Ivankovič, Petra Kuntića i na kraju diplomatsko obraćanje ambasadora Republike Hrvatske Gordana Markotića,...

detaljnije
Post date: Pon, 17.11.2014 - 22:56

Lista dr Slaven Bačić koja je dobila većinu glasova na izborima za nacionalni savet hrvatske nacionalne zajednice održala je sinoć susret sa svojim simpatizerima i potpisnicima liste.

U prilogu obraćanja gostima dr Slavena Bačića, Ladislava Suknovića i Petra Kuntića

Post date: Sub, 08.11.2014 - 13:36

U prostorijama HKC "Bunjevačko kolo" prijatelji Zajedničke liste hrvatskih udruga dr Tomislav Stantić organizovali su suret i predstavljanje izabranih vijećnika koji će raditi u novom sastavu HNV-a.

Raspravu koja je vođena potom, nalazi se u celini u prilozima učesnika koji su želeli nešto priopćiti skupu...
 

Post date: Pet, 31.10.2014 - 22:36

Zajednička lista hrvatskih udruga dr Tomislav Stantić, jedan od takmaca za hrvatsko nacionalno vjeće, održala je press konferenciju u njihovom prirodnom sedištu, "spašenom" kulturnom centru HKC "Bunjevačko kolo".

 

Dole u nastavku posle tajminga govornika i delova citata iz njihovih govora prilog od dr msgr Andrije Anišića vezano za optužbe da je u kampanji stao na jednu stranu...

 

Tajming govornika

00.00 - 04.20. - Uvodni deo dr Tomislav Stantić - ... Moj lični motiv zašto sam se uključo u ovu "borbu", rekao bih, za bolji položaj hrvatske...

detaljnije
Post date: Pet, 05.09.2014 - 18:34
Custom Search