A szerbiai iskolák 40 százaléka sztrájkol ma

Kategorija: 
Izvor: 

Tovább folytatódik a pedagógussztrájk Szerbiában. Az oktatók azért harcolnak, hogy a tanügyre ne vonatkozzon a 10 százalékos bérlevonás. Rövidített órákkal próbálják elérni céljukat. Emellett nem vesznek majd részt a továbbképzéseken, és az adminisztratív munkákat sem végzik el. A sztrájkban nem mindegyik iskola vesz részt Szabadkán.   
Nem megy a diákok kárára a sztrájk – emelte ki a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola földrajztanára. „A 30 perces órákat teljes ütemben csináljuk. Minden leckét átveszünk. A gyerekeknek biztosítunk pótórát, emeltszintűt és szakkört. Ezzel próbáljuk elérni, hogy a gyerekeknek minimalizáljuk a tudáshiányukat. Az iskolabuszt is úgy szerveztük meg, hogy a gyerekek zavarmentesen jöhessenek és mehessenek” – mondta el Herbut Róbert.

A szabadkai Jovan Mikić Általános Iskola csak délelőtt tart rövidített órákat, így a tanárok, akik nem csatlakoztak a sztrájkhoz, megtarthatják 45 perces óráikat. „A sztrájkot a törvényekkel összhangban szerveztük meg. Tehát, a minimális munkavégzési kötelezettségekkel. Ez esetünkben 30 perces tanítási órákat jelent. Úgy szerveztük meg a tanítást, hogy megadjuk a megfelelő feltételeket azoknak a tanároknak is, akik nem vesznek részt a sztrájkban. Mivel két váltásban dolgozunk, ez nem okozott gondot” – magyarázta Marija Milodanović iskolaigazgató.

Egyre több iskola csatlakozik a bércsökkentés elleni küzdelemhez. A közszféra megszorítását a gazdaság helyreállítása miatt vezetik be Szerbiában. „Valamennyivel több, mint fele a vajdasági közép- és általános iskoláknak sztrájkol. Ez azt jelenti, hogy 30 perces órákat tartanak. Ez is különböző. Egyes iskolákban minden osztály így tesz.

Más iskolákban csak az osztályok egy része. Ez a sztrájk hosszabb lesz, sőt máris hosszabb, mint ahogy ez az elmúlt években történt. Gondolom, ez eredményeket is tud hozni majd a minisztériummal való tárgyalásokban” – nyilatkozta Nyilas Mihály tartományi oktatás titkár.

Vannak, akik még tartózkodnak és igyekeznek teljes munkaidőben dolgozni Szabadkán. A Kizúr István Általános Iskola csak heti egy alkalommal tart rövidített órákat, még a Miloš Crnjanski Általános Iskola egyelőre teljes munkaidővel dolgozik.

Custom Search