Ma mutatják be a gyermekbántalmazásról szóló darabot a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban

Kategorija: 
Izvor: 

A gyermekbántalmazás és -molesztálás minden ötödik gyereket érint Szerbiában – ebből a statisztikai adatból indult ki a rendező, Andrej Boka, amikor úgy döntött, ehhez a kényes és elhallgatott témához nyúl. Ma mutatják be a Csend című előadást a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban.

Mitől lesz antiszociális egy harminc év körüli nő? Miért él egy szobában begubózva, miért lakik a szekrényben, mindenkitől elrejtőzve? Egy nap úgy dönt, visszamegy a gyermekkorába, és akkor kiderül, miért vált ilyen felnőtté. Kislányként bántalmazták. Béres Pešikan Márta színész: „Azért lesz sokkoló, mert ez is egy olyan téma vagy egy olyan dolog, ami nagyon létező, ami nem egy amerikai történet, nem egy nyugati történet, hanem itt történik a szomszédunkban, de nem szeretünk vele foglalkozni, mert nem kellemes dolog foglalkozni vele.”

A rendező, Andrej Boka a gyermekbántalmazás problémájára szerette volna felhívni a figyelmet az előadással. „Úgy vélem, hogy ez a téma általában véve a szőnyeg alá van söpörve. Az emberek gyakran azt gondolják, hogy ha valamit a szőnyeg alá söpörnek és nem beszélnek róla, akkor az nincs is, a probléma kisebbé válik, pedig a probléma létezik.”

Az előadás nem egy igaz történet alapján készült. Több tucat gyerek vallomását vették alapul és ötvözték egy történetbe. Mészáros Gábor színész: „Mindenképpen meg fog indítani valamit az emberekben, és mindenképpen hatni fog szerintem az előadás, mert nem lehet tőle megmenekülni, mert egyrészt a kis tér, másrészt a hangulatok, amik vannak. Nem bír megmenekülni az ember, tehát hatni fog.”

Húsz gyerekből négy bántalmazott Szerbiában. Az áldozatok lelki sérüléseket szenvednek, amelyek hatnak az egész életükre. Ez érintheti akár a hozzátartozóinkat, a barátainkat is – üzeni az előadás. Mikes Imre Elek színész: „Ez egy nagyon nehéz téma, mert erről nem beszél senki, és nagyon kellene ezzel foglalkozni, mert ezek családon belül maradnak. Senki nem akar beleszólni más családjába.”

A Csend című előadást a nézők testközelből, a színpadról követhetik. A szombati bemutató után vasárnap és hétfőn is műsorra tűzik 18 és 20 órától.

Custom Search