Hamarosan a parlament elé kerül a fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő törtvényjavaslat

Kategorija: 
Izvor: 

A vállalatok 20 foglalkoztatott mellett kötelesek alkalmazni egy fogyatékkal élőt is. A legtöbben hallássérültet, értelmi fogyatékost vagy megváltozott munkaképességű személyt alkalmaznak. Szabadkán tartottak tanácskozást a téma kapcsán.

A szabadkai Csíkos Nyomdának 49 foglalkoztatottja van. Több mint 60 százalékuk fogyatékkal él. Füstös Krisztina négy éve dolgozik a nyomdában, mint szellemi fogyatékos. „Naptárakat spirálozok, meg a munkatársam pakolja, én meg itt spirálozok,  ez a munkám mostan.”

Szakács Norbert tanulmányait a szabadkai Žarko Zrenjanin Általános Iskolában fejezte, és az általános befejezése után kapott állást a nyomdában. Már hét éve segédmunkás és nagyon elégedett a munkájával. „Nekem a feladatom itt az, hogy lemezeket húzom, mosom a lemezeket, és amit kell itt a nyomda körül segíteni, ez a napi munkám.”

Minden vállalat 20 foglalkoztatott mellett köteles alkalmazni egy fogyatékkal élőt. A nyomda mint rokkant személyeket foglalkoztató vállalat van bejegyezve, illetve munkarehabilitációt végeznek „Igyekszünk megtanítani őket, és a törvény előírja, hogy minden gépnél, először is olyan gépek kell, hogy legyenek, amelyek biztonságosak az egészséges és a rokkant személy számára is, és ha van olyan, ahol történhet valami, akkor ott külön kiképezzük az embereket” – emelte ki Csíkos Igor, a Csíkos Nyomda Kft., igazgatója.

A szabadkai Új városházán négy vállalat olyan termékeket mutatott be, amit fogyatékkal élő emberek készítettek. „Először is, egy szociális integrációról beszélünk, amikor a fogyatékkal élőkről van szó, ami nagyon fontos. Sajnos már évek óta a fogyatékkal élők a társadalom szélére szorultak, nem volt olyan foglalkoztatási törvény, ami a szakmai rehabilitációkat segítette volna. Azt gondolom, hogy Szerbiának ezen törtvénye az Európai unió számára is fontos” hangsúlyozta Nenad Ivanišević, a Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

A fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő törtvényjavaslat rövid időn belül a parlament elé kerül.

Custom Search