Kinevezték 10 közvállalat igazgatóját

Kategorija: 

10 közvállalat igazgatóját nevezte ki pénteken a szabadkai Városi Képviselő-testület. A 2014-es költségvetés módosítására is sor került. Emellett a szabadkai képviselők határozatot hoztak arról is, hogy a közeljövőben módosítják a távhőellátás feltételeit és díjszabását is.

A tartozások törlesztése mellett Szabadka Város önkormányzata számos nagy projektet valósított meg: a településen utcákat aszfaltoztak ki, restaurálták a Zsinagógát, felújították a buszmegállókat és 28 év után új óvodát is nyitnak. A költségvetés 5 milliárd 730 millió dinár volt. Ezt kellett most módosítani. Maglai Jenő polgármester: „Valamivel több mint 450 millió dinárral csökkentettük a bevételi oldalt és a kiadási oldalt is. Emellett olyan lépéseket tettünk, amelyekkel kisebb mértékben a kiadási oldalon lefedtünk olyan kötelezettségeket, amelyek nem voltak előreláthatóak. Ezek kisebb, 1-2 millió dináros kötelezettségek. Ennek a függvényében valójában egyensúlyba hoztuk a kiadási és a bevételi oldalt a 2014-es költségvetésre vonatkozóan.”

A költségvetést idén áprilisban módosították, és éppen ennyivel, tehát mintegy 400 millió dinárral növelték meg – emlékeztetett Slavko Parać a Demokrata Párt önkormányzati frakcióvezetője emlékeztetett. Hangsúlyozta, a demokraták már akkor jelezték, hogy túl van terhelve a büdzsé.
14 közvállalat vezetőjéről is döntöttek. Tíz esetben meg is választották az igazgatót. Egyebek között a Köztisztasági és Parkosítási, a Parking, a Subotica-trans, a Vízművek és Csatornázási és az Építési Igazgatóság vezetőjének személyéről is döntés született. Négy esetben viszont igazgató nélkül maradt egy-egy intézmény. A Kéményseprő és a Palics-Ludas Közvállalatnál a jelöltek nem feleltek meg a követelményeknek a Városi Tanács és a Képviselő-testület szerint. A Gázművek és a Távfűtőművek esetében pedig a Szerbiai Szocialista Párt kérte a napirendi pontról való levételt. A Demokrata Párt kifogásolta az igazgatók kinevezését.

Slavko Parać, a Demokrata Párt önkormányzati frakcióvezetője: „Alapvetően az összes igazgató kinevezése ellen volt ellenvetésünk, mert nyilvánvaló az, hogy a törvénynek az a szándéka, hogy az intézmények esetében a nyilvános pályázati felhívások segítségével csökkentsék a pártalapú kinevezéseket, és a szakértelmet helyezzék előtérbe, ezt nem tartották tiszteletben. Abban rejlik a probléma, hogy mindegyik igazgatót pártalapon választották meg, mivel ismét az eddigi igazgatókat nevezték ki.”

A Szabadkai Rádió esetében a szerb, a magyar és a horvát szerkesztőség megbízott fő- és felelős szerkesztőjét is kinevezték. A magyar szerkesztőség megbízott vezetője maradt Németh Ernő, az igazgató pedig Ljubiša Stepanović. Emellett a képviselők határozatot hoztak arról, hogy a közeljövőben módosítják a távhőellátás feltételeit és díjszabását. Erre egy-két héten belül sor kerülhet. A polgármester szavai szerint az új díj nem lesz magasabb a mostaninál.

Custom Search