Desire 2014 - Press 04 - Aleksandra Zec

Pon, 01.12.2014 - 17:55 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Desire Press 04 - Aleksandra Zec
Desire Press 04 - Aleksandra Zec

Press konferencija umetničkog direktora HKD teatar Međunarodni festival malih scena (Rijeka) Nenada Šegvića i postave glumaca ove predstave.

ALEKSANDRA ZEC
Autor i redatelj: Oliver Frljić

Zar ima mjesto, gdje još vrište djeca,
Gdje ima otac kćerku, majku sin?
Zar ima mjesto, gdje ti sestra jeca,
I brat joj stavlja mrtvoj na grudi krin?
Ivan Goran Kovačić: Jama

Aleksandra Zec (1979–1991) bila je učenica zagrebačke osnovne škole sa Trešnjevke, koju su, kao i njenu majku Mariju, na Sljemenu, ubila petorica pripadnika ondašnjeg rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. Predstavu Aleksandra Zec radimo u spomen na upravo tu dvanaestogodišnju djevojčicu, a posvećujemo svakome djetetu žrtvi rata.

Nakon više od dvadeset godina ime Aleksandre Zec još uvek je demarkaciona linija u hrvatskom društvu. S jedne strane su oni koji lamentiraju nad pravosudnom farsom, koja je poznate ubice, bez obzira na sva priznanja i materijalne dokaze, ostavila na slobodi. S druge strane su pak oni kojima Aleksandra Zec služi isključivo za uspostavljanje razlike između „naših“ i „njihovih“ žrtava, pri čemu se pokazuje da dominantna matrica mišljenja Domovinskog rata nije otišla daleko od ove viktimološke dihotomije. Ova predstava pokušava nešto drugo: videti koliko je hrvatsko društvo, 18 godina nakon rata, spremno na suočavanje s onim što za njega realno i simbolički predstavlja stradanje porodice Zec. Kao i u „Antigoni“, mi se još spotičemo o previše leševa koji nisu dobili pravo da budu ukopani.

Oliver Frljić

Oliver Frljić diplomirao je u Zagrebu filozofiju i religijsku kulturu i kazališnu režiju i radiofoniju. Od studentskih dana skreće pozornost javnosti na svoj kazališni rad i do danas ostvaruje preko 60 kazališnih projekata na domaćim i inozemnim scenama. Uspjeh u regiji donio mu je neslužbenu titulu regionalne redateljske zvijezde. U Subotici je na Desiré festivalu već s uspehom predstavljen čitav niz njegovih predstava, kao što su Turbofolk, Proklet bio izdajica svoje domovine! i Zoran Đinđić. Projekt Aleksandra Zec je logičan nastavak autorske zaokupljenosti prešućivanim temama iz političke javnosti.

HKD teatar je udruga kazališnih profesionalaca, koju su 1993. pokrenuli dramski glumac Nenad Šegvić i redatelj Lary Zappia u želji da se u Rijeci zaigra jedan drugačiji dramski repertoar: klasici XX st., koji još nisu igrani na hrvatskome jeziku u Rijeci, te aktualne dramske uspješnice sa svjetskih kazališnih scena.
Razvijanjem Hrvatskog festivala malih scena u Rijeci, te promjenom imena u Međunarodni festival malih scena, udruga stavlja u ime i riječ festival te je službeni naziv udruge postaje HKD Međunarodni festival malih scena Rijeka.
Do danas je HKD teatar izveo 24 premijere s ukupno 200 izvedbi ne samo u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Beogradu, Sarajevu, već i na festivalima u Crnoj Gori, Sloveniji, Bosni, Rusiji i Gruziji.

Redatelj Oliver Frljić
Dramaturg Marin Blažević

Izvode
Jelena Lopatić, Mirta Polanović, Tanja Smoje, Igor Kovač, Nikola Nedić, Jurica Marčec i djevojčice: Jana Mileusnić, Lucija Filičić, Nina Batinić i Morana Mladić – članice kazališne radionice ZiM (Zajc i Malik) iz Rijeke

Scenografkinja Ljerka Hribar
Kostimografkinja Sandra Dekanić
Dizajn svjetla Dalibor Fugošić
Majstor svjetla Marjan Zeneral Šubić
Voditelj tona Ivan Harej
Asistentica redatelja Denis Kirinčić
Inspicijentica Renata Fugošić

Predstavu su sufinancirali
Grad Rijeka, Odjel za kulturu; Primorsko-goranska županija, Srpsko narodno vijeće za RH, Ministarstvo kulture RH

Zahvaljujemo Centru za suočavanje s prošlošću „Documenta“ iz Zagreba.

55’

hkd-teatar.com

1. decembar 2014. 19.00h – Scena Jadran

Više o ovoj temi...

Zadnja konferencija za štampu na ovogodišnjem Desire festivalu. Govore Borut Šeparović i Andraš Urban direktor festivala.

Post date: Pet, 05.12.2014 - 21:19

Razgovor sa scenaristom i rediteljem predstave "Naše tajne" ( Titkaink ) - Pinter Belom,  Ansambla Pinter Bele.

Post date: Čet, 04.12.2014 - 23:05

Razgovor sa koreografom belgijske grupe Thor, Thierry Smits-om, povodom predstave Cocktalis

Post date: Čet, 04.12.2014 - 22:57

U prilogu izjave za medije idejnog tvorca i direktora Desire festivala Andraš Urbana i direktora Bitolskog teatra Valentin Svetozareva.

U okviru izjave direktor festivala je dao i ocenu dosadašnjeg dela festivala. Tajming (10.08)

Post date: Sre, 03.12.2014 - 20:15

Razgovor sa Kiralj Atilom i Nođpal Gaborom glumcima iz predstave Elizabeta I.

Post date: Uto, 02.12.2014 - 19:08
Custom Search