Otvoreno pismo Drame na mađarskom jeziku - Narodnog pozorišta

Sub, 20.12.2014 - 16:26 -- nikola.tumbas

IZJAVA

Drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta - Narodnog kazališta - Népszínház Subotica je poslednjih dana i nedelja (opet) postao predmet  rasprave u široj javnosti. U tim narativama se ime ansambla neretko pominje u nedostojnom i neukusnom kontekstu, pri čemu one sadrže zamene teza, poluistine i izmišljotine.  Stoga smatramo, da nije samo naše pravo, već ujedno i naša moralna obaveza da obavestimo javno mnjenje o onome što se zapravo dešava u pozorištu i oko njega, šta je naše mišljenje, mišljenje samog ansambla o tome, šta želimo da postignemo, a šta da sprečimo. Toliko dugujemo – svojoj publici.

Atilu Andrašija je na predlog Odbora za kulturu Mađarskog Nacionalnog Saveta, upravnica Narodnog Pozorišta imenovala pre šest meseci. Iskustva stečena u tom razdoblju mogu da budu sažeta u sledećem:  

-  Andraši je dokazao da ne želi nikakav kontakt sa ansamblom, jer je osim uvodnog sastanka, za šest meseci održao samo još jedan kratak sastanak, i to posle dugotrajnog insistiranja ansambla. Postavlja se pitanje: kako hoće prvi čovek jednog ansambla da rukovodi njime, ako za njegove glumce, saradnike ne pokazuje  interesovanje?

-  Interesovala ga je samo jedna stvar: kome kad ističe ugovor, koga kad  i kako može da ukloni sa radnog mesta. Postavlja se pitanje: šta je dakle pravi cilj Andrašija (i onih koji su ga postavili), ako je za njega najvažnije da nađe način da se oslobodi onih koje ni ne poznaje?

-  Mi, članovi ansambla preko medija saznajemo  koji poslovi nas čekaju u pozorišnoj sezoni, baš kao i o sprovedenim izmenama  o planu rada za aktuelnu sezonu i o neretkim promenama istog. Postavlja se pitanje: ima li još igde na svetu primera za to, da  neko preko medija saznaje šta će mu biti radna obaveza na poslu ?

-  Odmah po stupanju na dužnost otkazao je dotadašnji,  uistinu neadekvatan prostor za probe, ali - uprkos čestim najavama u medijima do dana današnjeg - novi  nije obezbedio. Postavlja se (sasvim jednostavno) pitanje: gde bismo trebali raditi, održavati probe?  

-  Otkad je Atila Andraši  preuzeo položaj umetničkog direktora,  Drama na mađarskom jeziku mesečno izvodi  draštično manji broj predstava, pa čak i predstave preuzete iz prošlogodišnje sezone stavlja na repertoar retko, iznimno.  To jest: pozorište vene i propada. Postavlja se pitanje: zbog čega? Koji je cilj ovakvom delovanju?

-   Atila Andraši dosledno odbija  da koristi izgrađene stručne veze mađarskog ansambla. Drugim rečima:   ukida sve postojeće stručne, institucionalne i ljudske veze. Postavlja se pitanje: zbog čega? Sa kojim ciljem?

-   Za sve  značajnije uloge angažuje spoljne saradnike. Postavlja se pitanje: zbog čega? Kakav se cilj s time želi postići? 

Smatramo da nas gore navedene činjenice primoravaju  na izjavu: da u takvoj atmosferi i uz ovakve uslove nije moguće obavljanje kreativnog i umetničkog rada. Zbog svega ovoga, kao i zbog sadržaja njegovog konkursnog programa, Atilu Andrašija smatramo potpuno nepogodnom osobom  za umetničko rukovođenje  Drame na mađarskom jeziku ove ustanove od istaknutog nacionalnog značaja.

Zbog gore navedenih:

-  Zahtevamo da Odbor za kulturu Mađarskog Nacionalnog Saveta objavi konkursne  materijale (za položaj umetničkog direktora) , kao i tonski snimak i zapisnik sa sednice Odbora na kojoj je doneta odluka o predlaganju pomenutog. Princip javnosti i transparentnosti se, naime, s pravom može očekivati od institucije,  koja se između ostalog zavetovala i na informisanje  zajednice poverene njenoj brizi.

-  I na kraju, zahtevamo: 1. Smenu umetničkog rukovodioca Atile Andrašija, 2. imenovanje Petronele Kermeci na tu funkciju, koja i dalje uživa  jednoglasnu podršku ansambla.  3. da Ildiko Lovaš, članica Izvršnog odbora Mađarskog Nacionalnog Saveta (i bivša savetnica nacionalnog saveta zadužena za kulturu) javno zauzme stav povodom ovog slučaja.

 

Atila Barat, Timea Biro, Rozalija Brešćanski Boroš, Arpad Černik, 
Hermina G.Erdelji, Tamaš Hajdu, Žuža Kalmar, Petronela Kermeci, 
Andor Kovač Nemeš, Geza Kučera ml., Zoltan Mezei, Ervin Palfi,
 Čila Pamer, Monika Pešic, Čaba Ralbovski, Nandor Silađi, 
Katalin Siracki, Atila Seke, Šarolta Seke, Natalija Vicei

 

Ličnosti: 
Custom Search