Novo: Akvizicije 2014

Ned, 18.01.2015 - 19:04 -- likovni.susret

U Modernoj galeriji ’’Likovni susret’’ od 19. januara do 6. februara posetioci mogu da pogledaju izložbu ’’Novo: Akvizicije 2014’’.

 

Na izložbi je prikazano osam radova koji su otkupljeni ili poklonjeni za kolekciju Moderne galerije ’’Likovni susret’’ Subotica: kao jedini otkupljeni rad Poistovećivanje Balinta Sombatija (otkup finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije), a kao pokloni čak sedam radova umetnika koji su u protekloj godini izlagali u Galeriji.

 

Među tih sedam je grupa plakata Đerđa Boroša, koje je ovaj umetnik i značajni subotički autor brojnih i avangardnih pozorišnih plakata, poklonio Galeriji nakon prošlogodišnje izložbe Okruglo 80. Taj dragoceni poklon obuhvata plakate iz njegove zrele stvaralačke faze, iz sredine sedamdesetih godina 20. veka, sve do nekih recentnijih, rađenih krajem devedesetih.

 

Galerija je, nakon održavanja izložbe Memorija prostora, u svoju kolekciju prihvatila i poklone umetnika koji su učestvovali na ovoj izložbi, pa su tako svoje radove darovali vizuelni umetnici mlađe generacije: Ana Krstić, Mladen Bizumić, Maja Rakočević-Cvijanov i Saša Tkačenko.

 

Posle uspeha izložbe Drugi pogled, nekoliko umetnica se takođe odlučilo da kolekciji Galerije pokloni svoja dela, a na izložbi Novo: Akvizicije 2014. moguće je videti radove nekih od njih: Laure Peić-Sagmajster, Jovane Reljić i Svetlane Ždrnje. Ova grupa poklona je interesantna i po tome što su neke od umetnica odlučile da kolekciji poklone radove koji nisu bili prikazani na izložbi Drugi pogled, već sasvim nova, do sada neizlagana dela.

 

Ovom izložbom Moderna galerija ’’Likovni susret’’ Subotica zahvaljuje se umetnicima i institucijama koji su svojom velikodušnošću i svešću o postojanju opšteg dobra donele odluku da veoma vredne umetničke radove predaju na brigu, čuvanje i dalju komunikaciju Galeriji. Isto tako, izložba je poziv posetiocima i publici Galerije da pogledaju deo onoga što je njihova umetnička baština i da se ponovo upoznaju sa ovim novim kulturnim dobrima, ovoga puta u kontekstu premijernog predstavljanja novih akvizicija u kolekciji Galerije.

Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Pon, 19.01.2015 - 12:00
Vreme održavanja - kraj: 
Pet, 06.02.2015 - 19:00
Kategorija: 
Custom Search