Hoću da znam jer ja biram

Sre, 21.01.2015 - 10:59 -- nikola.tumbas

U Zavodu za javno zdravlje danas je održana konferencija za medije o Projektu „Hoću da znam jer ja biram!“ – odobrenom od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu uz prisustvo partnera Projekta: Cecilija Hajzler, Udruženje za pomoć zavisnicima i bivšim zavisnicima „Restart“ iz Novog Sada, Dejana Baltes -Kancelarija za mlade Grada Subotica i prof. Iso Planić - Politehnička škola Subotica. Ispred zavoda o projektu je govorila Prim. mr sc med Nada Kosić Bibić.

Cilj projekta "Hoću da znam jer ja biram!“ je smanjenje problema bolesti zavisnosti u AP Vojvodini kroz unapređenje informisanosti, znanja i motivaciju mladih da kroz kreativnost prevazilaze razvojne probleme, korisno provode slobodno vreme i usvajaju ponašanja u korist zdravlja. Ciljna grupa su prvenstveno učenici srednjih škola, ali verujemo da će aktivnosti Projekta imati posredan uticaj i na ostale grupe mladih.

Koje aktivnosti su planirane u Projektu?

Planirane su multimedijalne tribine za učenike srednjih škola Subotice, Bačke Topole i Novog Sada. Multimedijalne tribine predstavljaju savremen i potpuno nov pristup u edukativnom radu sa mladima. Tribine će voditi multidisciplinarni tim koji čine lekar, psiholog, poznati sportista i bivši zavisnik, a njihov razgovor će pratiti sinhronizovano video materijal koji ilustruje razgovor između učesnika tribine. Biće prilike i za aktivno uključenje srednjoškolaca. U Projektu su planirane i različite sportske aktivnosti i promocija kontakta sa prirodom. Za sve srednje škole na teritoriji AP Vojvodine će biti raspisan konkurs za kratki video zapis (mobilnim telefonom). Ovim konkursom žеlimо dа pоdstаknеmо mlade dа rаzmišljајu о svоm zdrаvlju, pоslеdicаmа zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, kао i dа ih еdukuјеmо dа prеvеntivnо dеluјu i аktivnо učеstvuјu u rеšаvаnju prоblеmа bolesti zavisnosti. Pristigli radovi srednjoškolaca će biti postavljeni na društvenim mrežama i biće dostupni za glasanje i komentare mladih. Za najuspešnije su planirane nagrade koje će im biti uručene na Svetski dan prevencije zloupotrebe i krijumčarenja droga, 26. juna. Planirana je intenzivna kampanja na društvenim mrežama, a verujemo da će i svi lokalni pisani i elektronski mediji dati punu podršku Projektu. Projektne aktivnosti će trajati od januara do kraja avgusta, a izveštaj o realizaciji treba da bude gotov do 15. septembra 2015. godine. Za realizaciju Projekta je odobreno 200.000 dinara. Koordinator Projekta je Dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje Subotica. 

Custom Search