Obavljena probna rezidba

Čet, 22.01.2015 - 18:47 -- dejan.vukovic

Na dan Svetog Vinka Red vitezova vina „Arena zabatkiensis“ po 15 put je organizovao probnu rezidbu loze kao tradicionalni ceremonijal. Probna rezidba obavljena je u vinogradima Lasla Varkulje na Hingi, najstarijeg aktivnog vinogradara na ovoj peščari. Laslo Varkulja će sledeće godine napuniti 80 godina, ali je još uvek veoma  uspešan sa lepim i urednim vinogradom. Cremonilanoj probnoj rezidbi prisustvovali su i predstavnici županije Čongrad sa velikim majstorom Filep Mihaljom. 

Veliki majstor "Arene Zabatkiensis", Dragutin Miljković istakao je značaj današnjeg dana za vinogradare - Dan Svetog Vinka je dan zaštitnika vina, koji slave brojni vinari i vinogradari. To je dan kada ispraćamo jednu a dočekujemo novu vinsku godinu. Posao vinogradara je zavistan od viših sila što se pre svega odnosi na vinograde na peščari. Veruje se, ako se na dan Svetog vinka sunce pojavi samo toliko da može da se konj osedla da će vino te godine biti dobro. Nadamo se da će nas ove godine zaobići jaki mrazevi, golema suša, kiša u nevreme da će zaštita loze delovati efikasno u odbrani od boleština, da će jesen biti duga i sunčana i da će grožđe roditi a biti zdravo. Da će se podrumi naših vinara popuniti dobrim i kvalitetnim vinima kakve daje naša regija.  

Probnu rezidbu uradio  je Petar Čuvardić, koji je istakao da je loza u dobrom stanju. - Vidimo da je dobar odnos sredine i drveta tako da je lepo sazrelo. Do ovog trenutka loza je zdrava i sazrela, ako nam vremenski uslovi dozvole po svemu sudeći ova godina će biti bolja od prošle.  

 

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search