Taxisztrájk Szabadkán – az ügy kapcsán a polgármester is felszólalt

Kategorija: 

Hosszú autósorok alakultak ki Szabadkán. A taxivállalatok sofőrjei figyelemfelkeltő forgalomlassítást tartottak. A mintegy hatvan autó lépésben haladva körözött a belvárosban. A taxitársaságok működési tervének meghozatalát, érdekképviseletük rendezését és a feketézők elleni határozottabb fellépést követelik.

Elégedetlen taxisok gyülekeztek a szabadkai autópiac közelében. A Taxitársaságok Szövetségének felhívására 50-60 sofőr jelent meg a külvárosban. A megélhetésüket érintő problémákra követelnek megoldást a városvezetéstől. Stevo Šimić, a Taxitársaságok Szövetségének elnöke: „A legrövidebb időn belül hozzák meg az autós-taxis közlekedési rendeletet és a taxitársaságok működésének tervét, valamint azt, hogy rendeződjön a városi közlekedésbiztonsági tanácsban helyet kapó képviselőnk kérdése. Hatásosabban lépjenek fel a kommunális rendőrök és a felügyelőség is. Emellett a közlekedési gondok megoldását várjuk, amelyet a térfigyelő kamerák és a zöld hullám okoznak a Maksim Gorkij és a Szegedi utakon.”

A taxitársaságok dolgozói forgalomlassító megmozdulással szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét követeléseikre. Ljuben Hristov polgármesteri tanácsadó szerint hónapok óta dolgoznak – többek között a most sztrájkoló taxisokkal is – a rendelet és a működési tervek elkészítésén. Sajnálatosnak tartja, hogy pont az az érdektömörítő szervezet okoz a polgároknak kellemetlenséget, amely az eddigi közös munkában a legnagyobb segítségére volt a városvezetésnek. A megoldást jelentő rendeletek munkaváltozatai már elkészültek. „2014-ben több ízben is különböző megbeszéléseken és vitákon meghoztunk egy tervezetet, amelyet a városi tanácsnak és a képviselő-testületnek is el kell fogadnia. Ez szabályozná a taxiközlekedést a városban. Részt vettek ennek kidolgozásában és most már csak technikai kérdés, hogy mikor lép hatályba. Azt ígérhetem, hogy ha a képviselő-testület következő ülésén nem is, de az azt követőn ezt a kérdést is felvetik és megoldják majd.”

Ezután készülhet el a Szabadka taxiforgalmát szabályozó 5 éves terv, a taxiállomások rendezése is szerepelni fog. A tervet a polgármesteri tanácsos szerint a adófizető sofőrök érdekeinek védelmében hozták meg. A taxisok kérésére olyan pontok is bekerültek, mint például a sofőrök öltözetére és megjelenésére vonatkozó elvárások. Remények szerint megoldás születik az illegálisan taxizókról is. Azokról, akik engedélyek és adózás nélkül végeznek személyszállítást, zöldterületeket és parkolókat használva állomásként. Tavaly a felügyelőség rendszeresen végzett ellenőrzéseket és 15 esetben indított szabálysértési eljárást.

A szabadkai taxisok helyzetével kapcsolatban Maglai Jenő is nyilatkozott. Néhány egyeztetésre van még szükség, a város azonban hajlandó megoldani a felmerült problémát – tette hozzá Szabadka polgármestere.

„Az elmúlt egy évben több alkalommal is találkoztunk a taxisok képviselőivel és az önkormányzat előkészítette azt a határozatot, amit valószínűnek tartom, hogy februárban, de legkésőbb márciusban fog elfogadni a VKT. Azért egyelőre az elfogadása még nem történt meg december 31-ig, mert el voltunk foglalva más dolgokkal, többek között a költségvetéssel, a költségvetés körüli dolgokkal, de az elfogadásra vonatkozóan a legfőbb probléma, hogy egybe, tehát csomagba szeretnénk elfogadni a taxiforgalomról szóló határozatot és a közforgalomról szóló határozatot is, hiszen ez egymásba kötődik, és itt még egy-két kérdést le kell tisztáznunk a Suboticatransnak a képviselőivel. Én valószínűnek tartom, hogy egy, maximum két hónapon belül mind a két határozat el lesz fogadva, és ezáltal rendezzük a helyzetét a taxisoknak is és rendezzük a közforgalomban lévő problémákat is.”

Custom Search