Benyújtotta lemondását Andrási Attila, a megbízott igazgató Gyarmati Kata lesz

Kategorija: 
Izvor: 

Benyújtotta lemondását Andrási Attila, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetője. A társulat megbízott igazgatója hétfőtől Gyarmati Kata, az Újvidéki Színház jelenlegi művészeti vezetője lesz. Andrási Attilát a magyar társulat tagjai kinevezése óta nem fogadták el vezetőjüknek, a Szabadkai Népszínházban a 2014/2015-ös évad első felét a viták jellemezték. Gyarmati Kata szerint most a munkavégzésen a sor a magyar társulatban. Május 31-ig két bemutatót is terveznek.

Hétfőtől Gyarmati Kata dramaturg lesz a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának megbízott művészeti vezetője. Erre azért kerülhetett sor, mert Andrási Attila lemondott posztjáról. Az új megbízott társulatigazgató szerint mielőbb neki kell kezdeni a munkának, hogy a tervezett program megvalósuljon.

„Azon nyomban elkezdődik a munka. Én azt hiszem, hogy nagyon fontos, hogy a társulat mihamarabb elkezdjen dolgozni. Most az előttünk álló periódusra koncentrálunk, ami két bemutatót fog jelenteni május 31-ig terjedő időszakban. Ez még az az időszak, amikor a programnak azt a részét kell megvalósítani ami már leadásra került és elfogadásra került a tartomány és a város felé is. Én folyamatosan fogok dolgozni azon, hogy az általam összeállított repertoár mihamarabb kikristályosodjon és kiderüljön” – nyilatkozta Gyarmati Kata, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának mb. művészeti vezetője.

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának elmúlt időszaka a vitákról szólt. A társulat tagjai egyebek mellett azt kifogásolták, hogy Andrási ritkán tart társulati ülést és minden jelentősebb szerepre külső művészeket hív. A lemondott társulatigazgató azt nyilatkozta, ő egy önálló magyar társulatot szeretett volna felépíteni. „ Egy olyan hangulat állt elő a színészek és köztem, ami feleslegessé tette az időhúzást. Nekem is megvannak Budapesten a feladataim. A jövő hónapban már egy zenés estnek a bemutatója lesz, márciusban pedig a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház következő bemutatója lesz” – mondta Andrási Attila, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának volt művészeti veztője.

Ljubica Ristovski, a Szabadkai Népszínház igazgatója szerint az a fontos, hogy a magyar társulat kiszolgálja a közönségét. Meglepetésként érte Andrási Attila hirtelen lemondása. „Szükségem van valamennyi időre, hogy leüljek Katával és megbeszéljük, hogy hogy írhatjuk majd ki a pályázatot, és hogy a helyükre tegyük a dolgokat. Nekem az a fontos, hogy a magyar társulat ne maradjon vezető nélkül, és hogy a bemutatókat olyan ütemben tartsuk meg, ahogy azt megbeszéltük.”

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata művészeti vezetői posztjára a pályázatot várhatóan májusban írják ki. Addig Gyarmati Kata megbízott vezetőként tölti be a posztot.

Custom Search