A magyar kultúra napja Szabadkán

Kategorija: 
Izvor: 

Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központban is megünnepelték a magyar kultúra napját. Csütörtök este a Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grund előadását láthatta a közönség. Ének, vers, próza, mesemondás. A Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grund a magyar irodalom legjelesebb műveit dolgozta fel a magyar kultúra napján tartott előadásában.

Budinčević Krisztián, színjátszó: „Úgy gondoltuk, hogy mindenki azt adja elő, amiben erősnek érzi magát. Akár a mesemondásban, akár a szavalásban, és mutassa meg, hogy mit tud. Mindenki magának választott egy adott művet és azt adta elő.”

A csütörtök esti alkalmi műsor is bizonyítja, hogy a 144 éves Népkörben van még jövője az amatőr színjátszásnak. „Volt zene, tánc, próza és még legenda is. Egy nagyon csodálatos előadás volt, de ők nem az összes színjátszóink. Annak örülünk a legjobban, hogy újra éledezik az amatőr színjátszás a Népkörben, mert ennek mindig is nagy híre volt” – mesélte Takács Márta, a Népkör MMK elnöke.

A magyar kultúra napjáról 26 éve emlékezünk meg. Az esemény alkalmából Vajdaság szerte is egyre több településen tartanak ünnepséget. „Nem csak éppen a magyar kultúra napján, hanem minden olyan esten, amikor a fiataljaink tehetségét láthatjuk, az elszántságukat, a tenni akarásukat, amikor végignézzük, hogy egy ilyen műsorhoz mennyi próba, mennyi este és mennyi szabadidő lett feláldozva. Azt hiszem, hogy elismeréssel kell adóznunk és kitartást kívánni nekik, hogy még nagyon sok szép ilyen estét tölthessünk el együtt egy ilyen gyönyörű műsor keretében” – nyilatkozta a Nyilas Leonov Anita, , Magyar Nemzeti Tanács alelnöke.

Az előadás végén a szereplők és a közönség közösen énekelte el a Himnuszt. A magyar kultúra napján arra emlékezünk, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én befejezte a magyar Himnusz megírását.

Custom Search