A szabadkai taxisok a közlekedés akadályozásával harcolnak

Kategorija: 

Folytatták a szabadkai taxisok a sztrájkot. A belvárosi forgalom lassításával próbálják kiharcolni a taxitársaságok működési tervének meghozatalát, emellett a feketézők elleni határozottabb fellépést követelik.
Mintegy 40 taxis dudál végig a városban. A közlekedés akadályozásával próbálják kiharcolni a jobb munkafeltételeket és a jogaikat. A délelőtti órákban szinte lehetetlen volt közlekedni Szabadka egyes utcáin. Több helyen is lassították a forgalmat a taxisok.

A taxisok már évek óta követelik az autós-taxis közlekedési rendeletet és a társaságok működésének tervét, eredménytelenül. Emellett a közlekedési lámpák jobb beállításáért is harcolnak. A legnagyobb gondjuk mégis az, hogy szerintük túl sok az illegálisan, vagyis engedélyek és adózás nélkül dolgozó taxis. Stipan Jakovčić: „Voltak már előzőleg is gondok a feketén dolgozó sofőrökkel. Azt biztosan tudom, hogy a bajmoki helyi közösség már feljelentette őket. Mi is jelentettük, mindent tudnak és tudtak. Én megértem, hogy olyan a helyzet, hogy az embereknek valamit dolgozniuk kell, de ez már évek óta így megy.”
A szabadkai közlekedési felügyelő szerint nincs sok illegális taxis a városban.

Legfeljebb 15 ilyen személyszállító fuvarozik Szabadkán. Igyekeznek ezt a számot tovább csökkenteni. A közlekedési rendőrök közreműködésével felkeresik a bejelentett járművek tulajdonosait, majd ügyüket átadják a bíróságnak. Gršić Damir közlekedési felügyelő: „A törvényszegők ellen feljelentést teszünk. A járműben utazókat a későbbi bírósági tárgyalásokon tanúként javasoljuk.”
A taxisok elégedetlenségét a városi vezetése is tudomásul vette. Másfél hete Szabadka polgármestere a Pannon RTV-nek elmondta, tíz év semmittevés után most eleget tesznek a taxisok kérésének. A határozat elfogadása viszont akár márciusig is elhúzódhat. Ez a válasz nem bizonyult megfelelőnek a taxitársaságok dolgozóinak. Ők hivatalos dokumentum formájában szeretnék látni a megoldást. Stevo Šimić, a Szabadkai Taxiegyesületek Szövetségének elnöke: „Ha sikerül megoldani ezeket a gondokat mi elállunk a tiltakozástól, ha nem sikerül, akkor folytatjuk tovább.”
Szabadka vezetése kedden újra tárgyal a taxisokkal. A sofőrök remélik, hogy végre sikerül nagyobb előrelépést elérniük.

Custom Search