Palić ove godine proslavlja 170 godina kao turistička destinacija

Kategorija: 
Izvor: 

Ove godine turistička destinacija Palić proslavlja svoj 170 rođendan. Preduzeće Park Palić će kao upravljač turističke destinacije celu 2015.godinu posvetiti ovog jubileju, te godišnjicu upriličiti kroz mnogobrojne manifestacije i priredbe.

Sve manifestacije u organizaciji Park Palića će biti posvećene proslavi 170 godina turizma na Paliću a obeležavanju  ove značajne godišnjice će se priključiti i organizatori ostalih događaja na Paliću kao i  mnoge institucije i organizacije, sve u cilju obezbeđivanja što bogatijeg i kvalitetnijeg programa posetiocima koji dođu na Palić u ovoj za njega značajnoj godini.

U godini jubileja posetioci će moći da u uživaju u bogatom kalendaru manifestacija, koji broji preko 30 različitih sportskih, kulturnih i muzičkih dešavanja, ali i da se upoznaju sa istorijom Palića kroz razne izložbe i priredbe koje će se održavati tokom cele godine.

Centralna manifestacija kojom će se obeležiti jubilej 170 godina turizma na Paliću će biti manifestacija  Otvaranje turističke sezone koja će se ove godine održati 27. juna.

Pored proslave  170 godina turizma na Paliću ove godine  „Veliki park“ proslavlja svoj 175ti rođendan, Zoo Vrt  i Letnja pozornica proslavljaju 65ti rođendan a obeležiće se i 135 godina poznate Vermešove “Palićke olimpijade”

Kratak istorijat  -

Turistički život Palića započet je davne 1845 godine kada su  nakon odluke Veća mađarske dvorske komore odobrena sredstva za izgradnju palićkog kupatila i gostione. Prve kade postavljene su 1845., toplo kupatilo je uzgrađeno  početkom 1852., blatno kupatilo 1863., a muško i žensko kupatilo 1885. godine.  Hotel Trščara izgrađen je u periodu od 1853-1854 godine a glavna zgrada kupališta (današnji hotel Park) je podignuta 1860. godine.

Početkom dvadesetog veka počeo je novi uspon Palića. Tada su izgrađeni neki od najznačajnijih objekata na Paliću, Vodotoranj, Velika terasa i Ženski štrand. svetski rat.

 

U skladu sa Master planom preduzeće Park Palić doo je u periodu od 2009. do kraja 2014.godine investiralo oko 7 miliona evra u turističku i komunalnu infrastrukturu, uređen je Veliki park na Paliću, Muški strand, a najznačajniji objekti, Velika terasa  i  Ženski štrand, posle tačno 100 godina, zasijali su novim sjajem.

Danas posle tačno 170 godina Palić predstavlja veoma atraktivnu turističku destinaciju. Sa svojim  monumentalnim građevinama, prepoznatljivim vilama, jezerom, parkom i šetalištima kao i jedinstvenom lepotom i šarmom predstavlja idealno mesto za oputanje i odmor.

 

Custom Search